Na današnoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojena je odluka o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Riječ je o usklađivanju Poslovnika sa amandmanima na Ustav Federacije koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

- Riječ je o amandmanima na Ustav FBiH od 120 do 131, stvorena je obaveza da domovi Parlamenta FBiH izvrše izmjene svoga Poslovnika. Do 2. oktobra 2022. godine na Ustav FBiH bilo je 110 amandmana da bi visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo 21 amandman. U tim amandmanima propisane su obaveze koje se odnose na poslovnike oba doma Parlamenta FBiH i bili smo u obavezi da u roku od godinu dana, 2. oktobra 2023., donesemo izmjene. Mi malo kasnimo. Danas imate 10 članova koji se odnose na izmjene Poslovnika - kazao je Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH.

Iz Kluba Bošnjaka su kazali da neće podržati izmjene, javlja Faktor.

- Kičma izmjena je implementacija nametnutih odredbi Ustava od visokog predstavnika, a koje su diskvalificirale volju Bošnjaka. Potpredsjednik Refik Lendo se nije pitao, mimo njegove volje je imenovana Vlada FBiH. Klub Bošnjaka je razvlašten. Klub Bošnjaka neće podržati izmjene - poručio je Muamer Zukić (SDA), predsjednik Kluba Bošnjaka.

Delegat Vibor Handžić (Naša stranka) je kazao kako je i za veće izmjene Poslovnika u smislu da i ostali u Domu naroda FBiH dobiju pravo da osnuju svj klub i prisustvuju sjednicama Kolegija Doma naroda FBiH.

Delegatkinja Vildana Bešlija (Naša stranka) je kazala kako pripada Klubu Bošnjaka i smatra kako je neprihvatljivo da neko i u njeno ime ispred Kluba odlučuje.

- Neprihvatljivo je da bilo ko donosi u moje ime nešto. Mogu shvatiti da imate većinu, ne mogu dopustiti da se nešto prihvata, da je završeno a da se nije desilo - kazal je Bešlija.

Replicirao joj je delegat Haris Zahiragić (SDA).

- Bešlija vi ste možda prva delegatkinja, općenito kadar Naše stranke koji je u javnom priostoru rekla da ste Bošnjakinja, što je mali korak za vas a veliki za Našu stranku. Konačno ima neko ko nema kompleks da dolazi u ime Bošnjaka. Drago nam je da ste ušli u Klub. Inače u klubovima stavovi se donose većinom. U izbornoj noći doneseni su nedemokratski ustavni amandmani. To je svojevrstan puč. Vlast u FBiH je nametnuta državnim udarom. To je još jedan od razloga zašto nećemo prihvatiti izmjene Poslovnika - rekao je Zahiragić.

Nakon rasprave uslijedilo je glasanje i Prijedlog odluke o izmjenama Poslovnika nije dobila potrebnu većinu. Zatraženo je pojedinačno izjašnjavanje. Tada je izglasan Poslovnik a za njega je glasala i Fatima Gavrankapetanović Smailbegović iz opozicije koja dolazi iz SBiH.