Katedra za političku pismenost

Historija je učiteljica života kojoj su svojstveni određeni historijski aksiomi, poput onih da je u prošlosti svaka kultura nadživjela civilizaciju u kojoj je nastala; da je svaki oblik umjetnosti trajniji od bilo kojeg oblika materije itd. Jedan od tih historijskih aksioma, u koji smo se bezbroj puta uvjerili, jeste i taj da sve ono što na nepravdi, zlu i zločinima nastane neminovno prestaje postojati, i to ne odjednom nego postepeno, što odgovara prirodi stvari i dinamici povijesnih procesa. Stoga, ne trebamo se čuditi zašto je prvenstveno ime, a zatim i državnost Bosne opstala do danas uz nestanak svih onih („malih i velikih“) koji su nasrtali na Bosnu – ne razumijevajući njeno biće.

Danas kad u Bosni i Hercegovini imamo entitet Rs koji je nastao na ratnim zločinima, protjerivanjima, paljevinama, pljačkanjima, silovanjima i genocidu, danas kad se i pored sijaset presuda skoro nijedna politička ličnost, pojedinac ili institucija u entitetu Rs ne kaje zbog toga, čak sve te zločince slavi, a njihove zločine minimizira, fingirajući opasnost koja je tobože prijetila opstanku srpskog življa na prostorima Bosne i Hercegovine, što je notorna laž i podvala, nužno je ukazati na neminovnost određenih procesa koji nas čekaju u bliskoj budućnosti.

Istini ništa ne može stati na put i ona pored svih opstrukcija i gušenja ispliva na površinu, potisne laž i uništi sve produkte laži, zla, nepravde i zločina. Stoga, Bošnjaci koji su na strani istine trebaju istu ponosno kazivati i čuvati je od laži, spremno dočekujući onaj moment kad će u Bosni i Hercegovini povijesnom zakonitošću nestati sve teritorijalne jedinice, institucije i ustanove utemeljene na zločinačkim projektima. Bošnjaci koji su na strani istine više nikad ne smiju sebi dopustiti da ih bilo kakva povijesna nužnost, aksiom ili proces iznenadi i zatekne nespremne.  

Nakon što se svjetska javnost po ko zna koji put uvjerila koliko daleko može ići velikosrpska propaganda, mitomanija i mitologija, koliko su ti udruženi hegemonistički sistemi spremni lagati i podmetati, koliko daleko mogu ići, pa i vlastitom narodu, poturati jednu samo naizgled sasvim „običnu“ fotografiju, a u suštini simbol bošnjačke patnje, suza i krvi, na temeljima kojih je nastala tvorevina „rs“, nameće se pitanje: Ko danas uopšte razumije Bošnjake, žrtve genocida?

Zloupotrijebljena fotografija bošnjačkih žrtava genocida jeste samo vrh ledenog brijega. Zahvaljujući činjenici da su Bošnjaci nacija, da su probuđeni, da prate svaki korak onih koji sistemski djeluju protiv istine, uspjeli smo otkriti podvalu i spriječiti da simbol bošnjačkog stradanja „za tren oka“ postane velikosrpskim mučeničkim simbolom. Ne možemo ni zamisliti koliko je sličnih stvari do danas podmetnuto i oduzeto Bošnjacima prethodnih stoljeća, dok su se Bošnjaci borili za goli život, za egzistencijalni opstanak, za priznanje postojanja, uvažavanje, bivstvovanja. Toliko je bošnjačkih simbola ukradeno, preinačeno, oduzeto i prisvojeno od velikosrpske falsifikatorske mašinerije. I ne samo da je oduzeto nego je utkano u biće srpskog naroda da ga taj narod sad smatra simbolom vlastite kulture na svim poljima od umjetnosti, slikarstva, do pjesme, književnosti, sporta i nauke, posebno historije, i to od srednjovjekovlja do danas.    

Teško možemo i zamisliti koliko su toga i na kojim sve poljima velikosrpski hegemonisti od kulturnog, akademskog, vjerskog, preko ekonomskog i političkog do filmskog, dramskog, likovnog itd. lagali, konstruirali, fingirali, izmišljali, mitomanizirali, podmetali, falsificirali prethodnih stoljeća, podređujući sve to vlastitim planovima o kreiranju srpskog jedinstva i „čišćenju srpskih zemalja od nesrpskog elementa“.

Nakon što je svijet čuo da se iz „velikosrpske hegemonističke kuhinje“ neko izvinjava zbog „greške u izboru fotografije“ (samo naivan vjeruje da je to greška i slučajnost, sic!), makar izvinjenje dolazilo i od „konobara, ali ne i šefova kuhinje“, eto prilike da se svi pogledamo u lice, eto prilike da se svijet na ovom, samo naizgled malom i ekscesnom slučaju još jednom uvjeri u sve razmjere velikosrpske hegemonističke politike i podvala, koje su Bošnjacima i Bosni i Hercegovini podmetani stoljeća, postajući tako frustrirajućom svakodnevnicom.

Zapravo, Bošnjaci su, prisiljeni, naučili kako živjeti pored politika i sistema – kreatora zla, fašizma, hegemonizma, zločina, u svijetu koji sve to umije pomesti iz svoje avlije, ali u bosanskoj avliji to političko „smeće“ ostavlja institucionalizirajući presuđeno genocidno zlo tretirajući ga kao jednom od neizostavnih strana u svim društveno-političkim procesima u Bosni i Hercegovini. Mi Bošnjaci smo naučili kako živjeti pored onih koji žrtve agresije pripisuju svojim listama „mučenika.“ Mi Bošnjaci smo naučili kako živjeti pored zločinaca, kako presuđenih, tako i nepresuđenih. Mi smo naučili živjeti „sunovrat civilizacije“ i usud historije. Naučili smo sve to jer nam je licemjerna međunarodna zajednica nametnula „fašistički“ ustavni okvir, ostavivši u njemu zlo utemeljeno na genocidu.

Međutim, kao nikad prije, Bošnjaci su oprezni, budni, predani i požrtvovani na putu očuvanja istine. „Bog silu ne voli, sila Boga ne moli“, pa je tako svako zlo i zulum, svaka nepravda i krivda osuđena na propast, ali prije toga nosioci iste moraju doživjeti poniženje, kad već na vrijeme ne doživljavaju katarzu i unutrašnji preporod. Žrtva hegemonističke mitomanije većinski može biti, ako već i nije, srpski narod ukoliko se prepusti takvim čuvarima nacije, takvim inspiratorima srpstva i jedinstva.

Zato je za Bošnjake dobronamjeran svaki Srbin koji osudi velikosrpski projekt koji je počinio genocid, koji se ogradi od zločina i zločinaca, koji se suprotstavi idejama koje ciljaju ka bosanskoj teritoriji, ka bošnjačkoj naciji, ka kreiranju novih hegemonističkih projekata pomno planiranih i ralizovanih kroz sva polja društveno-političkog, akademskog, kulturnog i svakog drugog aktivizma. Baš zato, hegemonistima s obje strane poručujemo: Dolazi vrijeme kad će se sve vaše laži urušiti same po sebi i od sebe, ma koliko vi laž forsirali. Vrijeme je da istina pobijedi, jer sve što je utemeljeno na zlu, nepravdi i zločinu, paljevini, pljačci, silovanju, protjerivanju i genocidu neminovno nestaje, ne ljudskom nego Božijom voljom. Ako u Boga vjerujete – na vrijeme ovo shvatite!