Ovaj prijedlog Memića za nosioca liste došao je od Rasima Ljajića. To potvrđuje da je ova stranka sa najvišeg nivoa zainteresovana da ide, sa svim svojim kapacitetima, u izbornu trku za BNV. To nije bio slučaj do sada jer je SDP uglavnom podržavao liste poput "Bošnjačkog preporoda", "Vakat je", ili, pak, nije uopšte učestvovao na izborima.

Husein Memić je aktuleni direktor Kulturnog centra u Novom Pazaru, na čijem mjestu je već punih deset godina i u javnosti je prepoznat kao kadar ove stranke koji se nije libio, za razliku od drugih funkcionera, da se bavi nacionalnim pitanjima.

Ovo predstavlja svojevrsno osvježenje na učmaloj sandžačkoj nacionalnoj sceni na kojoj već godinama gledamo jedne te iste likove, ali i moguća najava smjene političke generacije u Sandžaku.

Izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) raspisani su za 13. novembar a najava aktivnog učešća od strane jedne od najjačih sandžačkih stranaka sigurno će dati novu dinamiku i donijeti promjene u odnosima u budućem BNV-u, koje se ne može pohvaliti nekim velikim uspjesima u posljednjem mandatu od 4 godine.

Ostaje da se vidi da li će liste "Matice bošnjačke" i "Samoopredjeljenja" izaći sa novim ljudima kao nosiocima listi, odnosno kandidatima za predsjednika BNV-a ili će to biti već viđena ponuda. Ono što je sigurno, lista "Vakat je" koju je predvodio prof. Sait Kačapor otići će u mirovinu jer su je činili uglavnom kadrovi iz "drugog i tećeg saffa" SDP-a koji nisu dali neke rezultate u mandatu u kojem su sa Samoopredjeljenjem činili većinu u BNV-u. Moguće je da se dio tih kadrova nađe na sadašnjoj listi SDP-a.