Predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova u četvrtak je uručila mandat za sastav nove Vlade Hristijanu Mickoskom, predsjedniku stranke VMRO-DPMNE, javlja Anadolu.

"Pregovori koji su u toku dali su mi za pravo vjerovati da čelnik VMRO-DPMNE-a Hristijan Mickoski ima ozbiljnu priliku formirati Vladu”, rekla je Siljanovska Davkova na svečanosti u Vili Vodno, predsjedničkoj rezidenciji u Skoplju.

Mickoski je istakao da će se nova Vlada Sjeverne Makedonije fokusirati na reforme.

"Želim najaviti da će nova reformska Vlada biti uspostavljena već danas. Vlada čija će glavna svrha i dužnost biti baviti se reformama i pomicati procese naprijed”, rekao je Mickoski.

Novu Vladu i njen program Mickoski mora predstaviti Sobranju (parlament) najkasnije u roku od 20 dana, počevši od četvrtka.

Nakon što se parlamentu predstave imena ministara i programi koji će činiti novu Vladu, za njeno formiranje je dovoljno povjerenje 61 zastupnika iz zakonodavnog tijela od 120 mjesta.

Savez “Tvoja Makedonija“, predvođen VMRO-DPMNE-om (Unutarnja makedonska revolucionarna organizacija – Demokratska stranka za makedonsko nacionalno jedinstvo), pobjedio je na općim izborima održanim 8. maja, osvojivši 58 zastupničkih mandata u Sobranju.