Uz inflaciju, troškove života, sukobe u inostranstvu i teške vremenske uvjete, Australci su ove godine uočili nestašicu nekih od najosnovnijih namirnica. Prvo su to bili zelena salata, mlijeko i jaja, a sada se industrija krompira u ovoj zemlji bori da stane na noge nakon nedavnih poplavnih katastrofa.

Nedostatak zelene salate i njena visoka cijena doveli su do toga da restorani brze hrane privremeno umjesto ovog sastojka u peciva s hamburgerima počnu stavljati kupus. Ali čime zamijeniti pomfrit, glavnu hranu u pubu i neizbježni dio menija u restoranima brze hrane.

Potpredsjednica u Viktorijanskoj farmerskoj federaciji Kathryn Myers, i sama uzgajačica krompira, izjavila je za australske medije kako je vrijeme bilo previše vlažno da bi se krompir mogao zasaditi na vrijeme, odnosno tokom sezone njegove sadnje.

"Ovo je godina u kojoj smo vidjeli izuzetno obilne padavine u svakom pojedinom regionu uzgoja krompira", dodala je.

Myers je rekla da su Tasmanija i većina viktorijanskih regija u velikim problemima, a da je znatna šteta nastala i u Novom Južnom Walesu i Queenslandu.

“Vrlo je malo perioda bez kiše tokom kojih bi se zemlja stigla osušiti, tako da uopće ne uspijevamo zasaditi krompir”, dodala je.

Teško je i s uvozom budući da su mnogi dijelovi svijeta, uključujući i Evropu, doživjeli ove godine vrlo sušnu sezonu. “Ostaje nam da pratimo vremensku prognozu i ulazimo u usjeve kad god nam se za to ukaže prilika.”

Ranije ove godine uzgajivači su upozorili da se zemlja suočila s nacionalnom nestašicom krompira, ali ne samo zbog toga što je vlažno vrijeme uništilo usjeve, već i zato što su cijene đubriva, goriva i transporta naglo porasle usljed ruske invazije na Ukrajinu.