Visoki zvaničnik Hamasa izjavio je da će mogući izraelski kopneni napad na Rafah uništiti pregovore o zarobljenicima, javlja Anadolu. 

U razgovoru za televiziju Al-Aksa, neimenovani zvaničnik Hamasa izjavio je da izraelski premijer Benjamin Netanyahu pokušava izbjeći ispunjavanje obaveza iz sporazuma o razmjeni zarobljenika vršeći genocid i najavljujući novu humanitarnu katastrofu u Rafahu.

Zvaničnik je rekao da bi svaki napad izraelske vojske na grad Rafah značio da će pregovori oko zarobljenika biti minirani.

"Netanyahu i nacistička vojska neće moći postići ono što nisu mogli postići za više od četiri mjeseca, bez obzira koliko dugo traje rat", rekao je.

Grad Rafah, koji se nalazi na granici s Egiptom na jugu Pojasa Gaze, ugošćuje otprilike polovinu stanovništva Gaze, koja ima 2,3 miliona stanovnika, a hiljade ljudi raseljeno je zbog izraelskih napada i sklonili su se u ovaj grad. 

Izraelske snage bombarduju grad Rafah čestim zračnim napadima. Strahuje se da civili neće imati skloništa u Pojasu Gaze ako Izrael izvrši kopneni napad na Rafah.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze za 128 dana ubijeno je 28.176 Palestinaca.