Predsjednik Platforme za progres (PzP) Mirsad Hadžikadić osvrnuo se na Facebook profilu na izjavu federalnog premijera Nermina Nikšića koji je kazao da se nešto ne može provesti na teritoriji entiteta RS i "da zbog toga ne treba ni pokušavati da ne bi dizali tenzije".

Hadžikadić kaže da je ova izjava definitivno nagovijestila da je Trojka kapitulirala pred svakim rušilačkim faktorom ove države jer takav pristup pokazuje spremnost da se pristane na bilo šta, samo da se ne talasa po pitanju beneficija političara.

- Ta izjava koju sam već ranije spominjao važna je jer nedvosmisleno pokazuje da su se bh. stranke koje deklarativno štite ideju Bosne i Hercegovine i njen ustavni poredak odrekle te iste države u ovom entitetu.

Sinoć je Dodik samo uradio ono što je uvijek otvoreno želio i obećavao - pogazio državu na njenih skoro pola teritorije i odlučio da je tamo više nema.

Prvo, dopune Zakona o radu kojim se omogućava isplata plaća u kovertama. Legalizacija nelegalnog poslovanja koja ide na ruku samo korumpiranim političarima, a na štetu građana.

Partneri u FBiH vjerovatno tu ne vide ništa strašno. Treba nastaviti razgovarati radi "dobrobiti građana".

Drugo, Zakon o imunitetu. Ponovo zaštita korumpiranih i kriminalnih političara. Vjerovatno "prodržavnim" strankama u vlasti ni to ne smeta. Treba nastaviti razgovarati.

Dalje, Zakon o referendumu - pripreme za sljedeći korak koji nam Dodik godinama obećava. Svojom šutnjom, njegovi koalicioni partneri iz državne vlasti ga samo ohrabruju da nastavi. Ipak je kompromis sa Dodikom jedini put naprijed, kako nam govore.

I na kraju, Izborni zakon entiteta. Svakako su partneri iz FBiH odlučili izabrati Dodika umjesto Schmidta i Međunarodne zajednice po ovom pitanju, kao i da će izborni zakon biti dogovor lokalnih vlasti. Jer ponovo, treba nastaviti razgovarati.

Nije Dodik kriv što mu se može da svakodnevno ruši državu, da mu koalicioni partneri idu na noge i trude se da mu ugode i što se čini da su sve crvene linije pređene, a budućnost nikad neizvjesnija. Krivi su oni koji su se kleli u državu, a istovremeno je prodavali za fotelje i pozicije, jačanje vlastitih stranaka i individualnih političkih karijera. Što bi pokojni Balašević rekao: "Krivi smo mi što smo ih pustili" - kazao je Hadžiakdić.

Dodao je i da nije samo Trojka kriva, nego i prethodna vlast koja je svojim koruptivnim djelovanjem stvorila uvjete da nova vlast nastavi njihovim putem.

- Da imaju imalo savjesti i časti, podnijeli bi ostavke na trenutne pozicije i omogućili bi boljima, hrabrijima, obrazovanijima i poštenijima da rade - zaključio je predsjednik PzP-a.

(FAKTOR)