U centru Bijelog Polja u Crnoj Gori u toku su završni radovi na zaštiti arheoloških ostataka Hadži Danušinog vakufa - džamije. Radovi na realizaciji jednog od tri projekta odobrenih kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2023. godinu, koje je odobrila komisija Ministarstva kulture i medija Crne Gore, počeli su prije dva mjeseca.

Kako je za podgoričku Pobjedu saopćio pomoćnik direktora Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Mirko Mijanović, radovi na navedenom projektu treba da budu završeni do sredine oktobra.

- Taj arheološki prostor će biti adekvatno zaštićen u susret zimskom periodu ali to nije trajno rješenje. Slijedi dogovor sa opštinskim vlastima kako da se valorizuje i prezentuje konzervatorski projekat. Pominju se različite varijante kako da ovaj prostor ubuduće izgleda, a na Opštini je da odluči o tome - kazao je Mijanović.

Direktor JU Muzej Bijelo Polje Željko Raičević kazao je za Pobjedu da se radi o projektu „Izrada konzervatorskog projekta sanacije, konsolidacije restauracije i konzervacije, te prezentacije dijela arheoloških istraživanja otkrivenih ostataka“.

- Taj posao realizuje stručna ekipa Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, u sastavu rukovodilac Mirko Mijanović i konzervatorke Tatjana Adžić i Danijela Milović, potpomognuti studentom za konzervaciju Nikolom Pavličevićem. Posao realizuje JU Muzej u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje - kazao je Raičević.

Cilj istraživanja je, kako je naveo, da se finaliziraju arheološka istraživanja odnosno valorizuje zatečeno stanje zidina i da se izradi konzervatorski projekat ovog zdanja, koji je lani registrovan kao kulturno dobro od značaja za državu Crnu Goru.

- Konzervatorski projekat će biti dostavljen Upravi za zaštitu kulturnih dobara i Opštini Bijelo Polje, koji će preduzeti dalje radnje u vezi sa ovim lokalitetom - kazao je Raičević.

Podsjetio je da su prošle godine završena arheološka iskopavanja u centru Bijelog Polja, gdje su prilikom pripreme za izgradnju fontane pronađeni ostaci Hadži Danušine džamije iz 18. vijeka.

- Pred kraj Drugog svjetskog rata, u bombardovanju Bijelog Polja, nestala je i Hadži Danušina džamija. Ostaci vjerskog objekta iz 18. vijeka otkriveni su u centru grada tokom radova na gradskoj dinamičkoj fontani. Na lokalitet su stigli arheolozi i počelo je iskopavanje ostataka drevne građevine. Nakon mjesec i po istraživanja došlo se do pouzdanih saznanja - kazao je Raičević.

Dodao je da za sada postoje i potvrđene njene pozicije, kompletni gabariti samo u nivou temelja, ostaci poda koji je izgrađen od lokalnog kamena. Zanimljiva su otkrića ostataka unutrašnjosti Hadži Danušine džamije.

- Unutrašnji zidovi su bili bojeni u svijetlo plavim i zelenim tonovima, a ostaci crvenih šara koji su se sporadično pronalazili na malteru ukazuju da je ona možda imala i neke arabeskne motive - prenio je Raičević neke od detalja sa prošlogodišnjih istraživanja.