Vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska planiraju donijeti zakon kojim bi NVO koje dobivaju donacije iz inozemstva prisilili da se registriraju kao strani agenti, što je novi korak u radikalizaciji djelovanja vlasti nakon što je nedavno pokrenuta procedura za kriminalizaciju klevete u medijima što je izazvalo proteste tamošnjih novinara.

Predsjednik tog entiteta, Milorad Dodik je novinarima u Banjoj Luci potvrdio kako kani predložiti zakon koji bi, kako tvrdi, bio doslovno prepisan iz američkog zakonodavstva. Ista matrica je korištena u Rusiji, kada je kao izgovor za uvođenje strogog zakona iskorišten američki Akt o registraciji stranih agenata iz daleke 1938. godine, gdje je propisana obaveza organizacija povezanih sa inostranstvom da se periodično objavljuju informacije o finansijskim aktivnostima.

Takav propis je omogućio američkoj administraciji označavanje ruskih propagandnih medija, kao što je Russia Today, kao strani agenti. Rusi su revanšistički implementirali zakon kakav želi i Dodik što je značilo da se mediji poput Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa označe u Rusiji kao strani agenti.

"Samo će umjesto SAD pisati Republika Srpska", kazao je Dodik dodavši da je fer da svi koji dobijaju novac iz inostranstva prijave vlastima svaki svoj korak. Pritom se posebno obrušio na djelovanje Fondacije "Otvoreno društvo" Georga Sorosa, uz tvrdnju kako postoji plan da se njeno sjedište premjesti u Sarajevo. Smatra kako je to dokaz namjera da se stanje u BiH destabilizira pa u RS-u kane poduzeti sve ne bi li se od tih navodnih prijetnji zaštitili.

„Soros je ovdje neprihvatljiv, to nije dobronamjerna organizacija, već rušilačka, koja želi provesti svoje rušilačke pohode, što smo gledali u nizu zemalja u svijetu“, izjavio je Dodik. Ovo nije prva takva njegova najava, a iz ogranka Transparency Internationala za BiH upozorilu su kako Dodik pozivanjem na zakone SAD-a zapravo pokušava uvesti "ruska rješenja", odnosno posegnuti za metodama kojima Vladimir Putin nastoji ušutkati opoziciju i kritičare svoje vlasti.

Vlasti u Gruziji pokušale su implementirati gotovo isti zakon kakav predlaže Dodik. Zakon, koji je predložila vladajuća stranka Gruzijski san, zahtijevao je od svih organizacija koje primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inostranstva da se registriraju kao "strani agenti" ili će se suočiti sa znatnim novčanim kaznama.

No ovakav prijedlog zakona naišao je na žestoko protivljenje građana u Gruziji koji su izašli na masovne demonstracije pa su vlasti u Gruziji saopćile da su odustale od spornog zakona, što se može protumačiti kao velika pobjeda proevropske struje u ovoj državi.

Gruzijski poslanici u petak su u drugom čitanju odbili nacrt zakona o "stranim agentima" nakon što je predloženi zakon izazvao masovne proteste u glavnom gradu Tbilisiju. Sjednica je direktno prenošena na zvaničnom sajtu parlamenta, a za prijedlog zakona glasao je samo jedan poslanik, dok je 35 bilo protiv.

Prethodno usvajanje nacrta zakona o transparentnosti stranog uticaja od ponedjeljka je izazvalo demonstracije u Tbilisiju. Uhapšeno je 66 osoba, dok je više od 50 policajaca povrijeđeno.

Nacrtom zakona bilo je predviđeno da se pojedinci, grupe civilnog društva i mediji registruju u Ministarstvu pravde kao "strani agenti stranog" ako primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inostranstva. To bi nametnulo dodatne zahtjeve za prijavljivanje, inspekcije i administrativnu i krivičnu odgovornost, uključujući i do pet godina zatvora za bilo kakve prekršaje.

Treba svakako podsjetiti kako je u septembru 2022. godine Glas Amerike objavio da američka vlada ima pouzdane podatke da je Rusija u tajnosti osigurala i dala preko 300 miliona dolara političkim strankama u više od deset zemalja, od 2014. pa do danas. 

Taj je medij tada objavio da su iznose iz Ruske federacije, između ostalih, dobijali Milorad Dodik iz Bosne i Hecegovine, te stranka Demokratski front iz Crne Gore.