Grupa bivših svjetskih lidera, uključujući bivše visoke dužnosnike UN-a i bivše šefove država, napisala je otvoreno pismo američkom predsjedniku Joeu Bidenu u kojem kažu da izraelski vojni napad na Gazu ugrožava američki “kredibilitet i interese širom svijeta”.

“Izraelska politika širenja ilegalnih naselja na Zapadnoj obali i normalizacije odnosa s arapskim zemljama uz zaobilaženje Palestinaca nije učinila Izraelce sigurnima. Uzastopne američke vlade bile su saučesnici u ovim neuspjesima”, napisala je ova grupa, poznata kao “The Elders”.

Rekli da se sukob Izraela i Palestine “mora riješiti, trajno, pregovorima”.

Grupu je osnovao Nelson Mandela, a trenutno je na čelu s Mary Robinson, bivšim visokim povjerenikom UN-a za ljudska prava.

“Imate historijsku priliku da pomognete u okončanju izraelsko-palestinskog sukoba – trajno. Kako se polarizacija povećava, svijet treba da iznesete viziju mira. Ta vizija mora dati nadu onima koji odbacuju ekstremizam i žele da se nasilje završi”, stoji na početku pisma.

Gripa bivših svjetskih lidera poziva američkog predsjednika da učinite dvije stvari: postavi ozbiljan mirovni plan i pomogne u izgradnji nove koalicije za mir kako bi ga ostvarila.

“Razumijemo da želite pomoći da Izraelci budu sigurni. Dijelimo taj cilj i osudili smo užasne napade Hamasa 7. oktobra. Dijelimo i vašu predanost pravu palestinskog naroda na samoopredjeljenje. Život Palestinaca i Izraelaca su jednake vrijednosti”, navode pripadnici grupe “The Elders”.

Oni smatraju da uništavanje Gaze i ubijanje civila ne čine Izraelce sigurnima i da će te akcije proizvesti više terorizma ne samo u regionu već i šire. Uvjereni su da ne postoji vojno rješenje za ovaj sukob.

“Nasilje već pothranjuje antisemitizam i islamofobiju, uključujući i SAD. To podriva vaše druge ciljeve na Bliskom istoku, u Ukrajini i drugdje. U pitanju su kredibilitet i interesi SAD-a širom svijeta”, podvlači se u pismu.

Izraelska politika proširenja ilegalnih naselja na Zapadnoj obali i normalizacije odnosa sa arapskim zemljama uz zaobilaženje Palestinaca nije učinila Izraelce sigurnim. Uzastopne američke vlade bile su saučesnici u ovim neuspjesima naveli su u nastavku.

“Jedini način da se Izraelci i Palestinci učine sigurnim jeste trajno političko rješenje. Mora garantirati sigurnost Izraela, čiji narod ostaje pod prijetnjom. I mora ispuniti legitimne težnje Palestinaca za njihovu vlastitu državu. Dugo poricane tokom 56 godina okupacije, ove nade brzo blijede, dok nevini Palestinci umiru u ruševinama Gaze i ukradenih zemalja Zapadne obale.”

Autori pisma smatraju da je svijet predugo govorio o rješenju s dvije države, dok je Izraelu dozvoljavao da izgradi realnost jedne države. Ovo je, kažu oni, odgovaralo ekstremistima u Izraelu i Palestini koji negiraju pravo druge zemlje na postojanje. “Vrijeme je da se prekine prazna retorika i provede ozbiljan mirovni plan koji podriva ekstremiste.”

Budući plan bi, sugeriraju, trebao odgovoriti na pitanje ko će upravljati Gazom, trebao bi okončati ubrzanu izraelsku aneksiju palestinske zemlje i pozabaviti se legitimnim sigurnosnim zabrinutostima Izraela. Plan mora priznati jednaka prava Palestinaca i Izraelaca i biti ukorijenjen u međunarodnom pravu, uključujući Povelju UN-a i Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

“Izraelci i Palestinci neće sami okončati ovaj sukob. Historija je previše komplicirana, politika previše polarizirana, kompromisi su preteški. Ali mir se ne može nametnuti spolja. Zahtijeva hrabre lidere s legitimitetom i kredibilitetom među svojim narodima, te posvećenost da dvije države žive zajedno u miru. Ti lideri trenutno nisu na vlasti u Palestini ili Izraelu”, ističe se u pismu.

Potpisnici pisma uvjereni su da Sjedinjene Američke države ne mogu same donijeti mir na Bliski istok. “Možete pomoći u izgradnji nove koalicije za mir, uključujući zemlje iz regiona i Evrope koje žele pravedno rešenje. Ova koalicija može vratiti politički horizont i ponovo izgraditi povjerenje potrebno za dijalog”, sugerira se u pismu.

Ne sumnjaju da će napredak biti težak i spor jer su godine nepovjerenja i nasilja ostavile dva naroda daleko od spremnosti za pregovore. Drže da će sveobuhvatni sporazum trajati godinama i da će zahtijevati ogromnu političku hrabrost od svih lidera suočenih sa značajnom domaćom opozicijom.

“Sada je vrijeme za početak. Ozbiljan mirovni plan nije odvraćanje pažnje od rješavanja trenutne krize – to je preduslov. Deeskalacija nije dovoljna. Ne možemo se vratiti na upravljanje konfliktom. Izbijat će iznova i iznova s još smrti i jada. Konflikt se mora riješiti, trajno, pregovorima”, čvrstog su stava potpisnici pisma, koje završavaju riječima:

“Predsjedniče Biden, prošlog mjeseca rekli ste da je američko vodstvo ono što drži svijet na okupu. Ovaj sukob razdire svijet. Razgovarali smo s Izraelcima čije su porodice ubijene i uzete za taoce, kao i sa stanovnicima Gaze koji su pretrpjeli humanitarnu katastrofu. Prepoznajemo njihov bol, ljutnju i strah. Podstičemo vas i sekretara Blinkena da nastavite raditi na oslobađanju izraelskih talaca i okončati kolektivno kažnjavanje palestinskih civila.

Naučili smo od našeg osnivača Nelsona Mandele da put od mržnje do oprosta može biti dug i težak. Neki ga nikada neće prijeći. Ali većina Palestinaca i Izraelaca želi da živi u miru, a ne da trpi još više nasilja. Molim vas pomozite im da pronađu put do mira.

Historija nikada neće zaboraviti vaše vodstvo ako to učinite.”

 

Pismo su potpisali:

Mary Robinson, bivša predsjednica Irske i predsjedavajući grupe “The Elders”
Ban Ki-moon, bivši generalni sekretar UN-a i zamjenik predsjedavajućeg grupe “The Elders”
Graça Machel, osnivač Graça Machel Trusta, suosnivač i zamjenik predsjednika grupe “The Elders”
Gro Harlem Brundtland , bivši premijer Norveške i bivši generalni direktor SZO
Helen Clark , bivša premijerka Novog Zelanda i bivša administratorka razvojnog programa UN-a
Elbegdorj Tsakhia , bivši predsjednik i premijer Mongolije
Zeid Ra'ad Al Hussein, bivši visoki komesar UN-a za ljudska prava
Hina Jilani, advokatica Vrhovnog suda Pakistana i kopredsjedavajuća Radne grupe za pravosuđe
Ellen Johnson Sirleaf, bivša predsjednica Liberije i dobitnica Nobelove nagrade za mir
Ricardo Lagos, bivši predsjednik Čilea
Juan Manuel Santos, bivši predsjednik Kolumbije i dobitnik Nobelove nagrade za mir
Ernesto Zediljo, bivši predsjednik Meksika