Sigurnost i izvedba nogometašica trpi jer je njihova oprema još uvijek u velikoj mjeri dizajnirana za muške kolege, zaključci su najnovijeg istraživanja.

Kapiten ženske nogometne reprezentacije Engleske Leah Williamson pridonijela je naučnom radu objavljenom u Sports Engineeringu, naglašavajući nedostatak napretka u razvoju tehnologije posebno u elitnom ženskom nogometu.

Autorica studije Katrine Okholm Kryger ističe da se ženska stopala razlikuju od muških u obliku i veličini, te kaže da postoji rizik od povreda od kopački koje uglavnom vrše neravnomjeran pritisak, tj. stišću stopalo konstantno na samo jednom mjestu. Ova viša asistentica u oblasti sportske rehabilitacije na Univerzitetu St Mary's u Londonu rekla je za Sky News da "znamo da žene imaju dva do pet puta veći rizik od povrede prednjeg križnog ligamenta", koja pogađa koljeno.

Ostali rizici uključuju deformaciju stopala, kožne bolesti poput iskakanja plikova, pa čak i prijelome uzrokovane nešto grubljom igrom.

Mnogi veliki proizvođači sportske opreme razvijaju specifične kopačke za nježniji spol koje bi trebale biti dostupne za FIFA Svjetsko prvenstvo za žene 2023. godine, ali doktorica Okholm Kryger kaže da je nedostatak dostupnih kopački opća briga. Rekla je kako se nada da će započeti raspravu i "ljubazno potaknuti proizvođače i istraživanja da ovom području posvete više pažnje".

Nedavna studija utvrdila je i to da su do sada objavljena samo 32 naučna članka o tehnologiji u ženskom nogometu. Drugi problem je komplet. U izvještaju se opisuje kako su ženski nogometni šorcovi "kratki i neke ih igračice smatraju previše izazovnim". Isto tako, neke se igračice boje vidljivih tragova znoja i znakova menstruacije, što je zabrinutost koju su izrazile i teniserke.

Istraživanje postavlja i pitanje sportskih grudnjaka, koji su uglavnom razvijeni za trkačice, a ne nogometaše koje brzo mijenjaju smjer. Bol u grudima prijavilo je 44 posto vrhunskih sportašica. Sponzori opreme zahtijevaju od mnogih sportašica da nose brendirane sportske grudnjake, koji možda i nisu odgovarajuće veličine, pa nije neobično da neke igračice nose i po dva grudnjaka.

Onda je tu i sam nogomet. Izražena je zabrinutost oko veličine i mase lopte zbog "povećane učestalosti i težine potresa mozga" u ženskom nogometu u usporedbi s muškim. Naučni rad postavlja i druga pitanja o nogometnoj tehnologiji i inženjeringu uključujući dizajn nogometnih terena, uređaje za praćenje igre i uređaje za praćenje menstrualnog ciklusa.

Marie-Christine Bouchier, predsjednica Udruženja profesionalnih nogometaša Engleske, rekla je: "Sa stajališta performansi trebali bismo težiti tome da igračice imaju opremu koja je maksimalno prilagođena kako bi im bilo omogućeno da budu u najboljem izdanju. Istraživanja i ulaganja u ovo područje uvijek će biti potaknuti komercijalnim prilikama. Nadam se da će rast popularnost ženskog nogometa i povećano interesovanje djevojaka za ovu igru djelovati kao katalizator."