Goran Lojo više nije selektor ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Kormilar Zmajica tu odluku je saopćio nakon poraza od Njemačke na Ilidži na kraju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

˝Ovo je realnost naše ekipe, odlazim poslije ove utakmice. Donio sam odluku da odem poslije Australije, iz nekih razloga sam ostao. Odluka je definitivna. Šest godina sam tu, napravili smo što smo mogli. Bili smo peti u Evropi, otišli smo na Svjetsko prvenstvo. Mislim da je to naš maksimum˝, rekao je Lojo.

Na konstataciju novinara da su prethodni uspjesi reprezentacije ostvareni zahvaljujući briljantnoj Jonquel Jones, Lojo je burno reagovao:

˝To je vaše mišljenje. Košarka je timski sport, igra je pet igračica, možete imati ne znam kakvog igrača, ako ostalih četiri ne da maksimum na terenu, od toga nema ništa. Ta tvrdnja koju ste iznijeli nije tačna. Jones nije tu, ali pored nje tu nisu ni Marica Gajić, Matea Tavić, Nikolina Delić, Nikolina Džebo...˝.

Kasnije se oglasio na Instagramu i, uz ostalo, naveo da odlazi ponosan na sve što su napravili zajedno sa igračicama ekipom od 2017. godine.

˝Kada sam preuzeo reprezentaciju (2017), nismo imali niti jedan bod na oficijelnom FIBA rankingu. Danas smo 14. reprezentacija svijeta i šesta Evrope, prema posljednjoj FIBA ranking listi. Ostvarili smo najbolji rezultat u historiji timskih olimpijskih sportova koje je jedna reprezentacija BiH postigla, peto mjesto u Evropi. Zatim smo pobijedili olimpijskog viceprvaka Japan te se tako plasirali na Svjetsko prvenstvo, među 12 najboljih ekipa na svijetu. I to prvi put u historiji bh. košarke. Za sve uspjehe, zaslužni smo svi zajedno, moje igračice ja kao trener te moj stuff na čelu sa legendom bh., evropske i svjetske košarke, Razijom Mujanović˝, napisao je odlazeći selektor.

˝Došlo je do smjene generacija, treba proći određeno vrijeme da se nova ekipa uigra i poklope ostale stvari koje su bitne za timski uspjeh. Nažalost , neki nemaju razumijevanja, niti strpljenja, neki vrše namjerne opstrukcije i ponižavanja ženske košarkaške reprezentacije BiH u posljednje vrijeme, imaju neke druge interese o kojima ne bih u detalje. Za tim nema potrebe jer unutar KSBiH postoje tijela koja će, nadam se, riješiti tu problematiku što prije zbog bolje budućnosti košarke u BiH˝, također je naveo.

Osim toga, istaknuo je da je o odlasku razmišljao i nakon Svjetskog prvenstva u Australiji, ali poslije neviđenih pritisaka i opstrukcija na žensku košarkašku reprezentaciju, odlučio je ostati i okončati ovaj ciklus.

˝Od ničega smo došli do najvećeg uspjeha u historiji bh. timskih sportova i to nam niko nikada neće moći osporiti.Odlazim i prepuštam svoju poziciju nekom novom koga odredi Upravni odbor Košarkaškog saveza i želim mu svu sreću u daljem radu˝, zaključio je Lojo.