Kampanja protiv antisemitizma (CAA) žestoko je kritizirana na internetu nakon što je grupa sa sjedištem u Velikoj Britaniji pozvala Glastonbury Festival da "odmah odustane od poziva" pjevačici Charlotte Church i palestinskom mirovnom aktivisti Hamzi Awawdeu da se pojave kao dio postave festivala za 2024. godinu.

U pismu Michaelu Eavisu, suosnivaču festivala i vlasniku farme na kojoj se održava Glastonbury, Stephen Silverman iz CAA napisao je da "platformiranje" Church i Awawdea "jednostavno govori Jevrejima da nisu dobrodošli" na događaj.

"Zabrinuti smo da će se jevrejski posjetitelji festivala suočiti s diskriminacijom ili čak opasnošću u okruženju u kojem su oboje pozvanih prethodno koristili zapaljivu antisemitsku retoriku", napisao je Silverman.

U pisanoj izjavi, Awawde je za Middle East Eye rekao: “Očito je rasistički pokušaj da se ušutka palestinski glas, ali ohrabrujuće je vidjeti da mnogi u izraelskoj i jevrejskoj zajednici prepoznaju kako se ključna borba protiv antisemitizma zloupotrebljava za potiskivanje umjerenih palestinskih glasova .”

Među onima koji su branili Awawdea i udarili na pokušaj CAA da zaustavi dijalog između Izraelaca i Palestinaca bio je i Maoz Inon, izraelski mirovni aktivista čiji su roditelji ubijeni u napadima Hamasa na južni Izrael 7. oktobra.

U Silvermanovom pismu od 19. juna piše da se CAA obratio "jedan broj zabrinutih članova jevrejske zajednice" u vezi sa pozivom Churchu i Awawdeu.

Kao primjere "zapaljive retorike" navodi se Church koja je predvodila hor na koncertu koji je završio skandiranjem "Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna" i Awawdeov tvit koji upoređuje izraelski rat u Gazi s holokaustom.

Glastonbury, jedan od najvećih svjetskih muzičkih festivala, održava se sljedeće sedmice. Uključuje razne debate i programe u vezi sa aktuelnim događajima svake godine.

Organizatori su pozvali Awawdea zajedno s Hibom Qasas, Palestinkom s dugogodišnjim iskustvom u mirovnom radu, Maoz Inonom, izraelskim mirovnim aktivistom koji je izgubio roditelje u napadu predvođenom Hamasom u južnom Izraelu 7. oktobra, i britanskom zastupnicom palestinskog porijekla Laylom Moran, koji će voditi program pod nazivom "Nada je akcija: Izraelci i Palestinci se ujedinjuju".

Church će nastupiti u sklopu festivalskog programa "Lijevo polje", koji je usmjeren na "aktiviste i umjetnike koji nastoje artikulirati taj bolji svijet kroz pjesmu".

Inon, izraelski aktivista čiji su roditelji ubijeni u napadima 7. oktobra, napisao je javnu objavu u svoje i ime svog brata kako bi se izjasnio protiv pisma CAA.

“Otkad smo izgubili roditelje u masakru u Hamasu 7. oktobra, zalagali smo se za mir. Hamze Avawde je bio prijatelj, partner za mir, saveznik i rame na koje se mogu osloniti u vrijeme kada je slomljeno srce”, rekao je na X.

"Apsolutno smo zgroženi ovom klevetom protiv Awawdea koji je bio glasni zagovornik mira, saveznik protiv antisemitizma i zaista glas razuma koji se bori za bolju budućnost i Izraelaca i Palestinaca", nastavio je.

"Maoz će dijeliti binu sa Hamzeom u Glastonburyju i bit će počastvovan time."

Drugi korisnici društvenih mreža odgovorili su na izjavu CAA, dovodeći u pitanje odluku da se cilja na Awawdea.

„Napad na ljude kao što je Awawde zbog antisemitizma potkopava pravu borbu protiv njega“, podijelio je jedan korisnik. “Dobro poznajem Hamzea - ​​zalagao se za miran suživot u najtežim vremenima. On zaslužuje da bude podržan, a ne ocrnjen.”

Drugi izraelski i britanski jevrejski aktivisti također su istupili u prilog Awawdeu, ističući važnost rada na mirnom rješavanju problema i dijalogu, te upozoravajući na oružje antisemitizma.

“Počašćena sam i ponizna što dijelim pozornicu u Glastonburyju sa Awawdeom,” objavila je Danielle Bett, direktorica komunikacija u Yachadu, britanskoj jevrejskoj organizaciji fokusiranoj na osnaživanje britanskih Jevreja u podršci političkoj rezoluciji između Izraelaca i Palestinaca.

“Nikada nam više nisu bili potrebni mirovni aktivisti u Izraelu, Palestini nego sada. Antisemitizam je pravi problem, ne treba ga koristiti kao oružje. Sramota za one koji pokušavaju da ućutkaju mirovne aktiviste.”

 

Komentari dolaze dok Izrael nastavlja svoj razorni rat protiv Gaze, koji je sada u svom devetom mjesecu. Kuće, škole i bolnice sravnjene su sravnjene sa zračnim udarima i spaljene tenkovskom vatrom, a istraživanje je krajem aprila pokazalo da je više od 56 posto već osiromašenih zgrada u Gazi uništeno ili oštećeno.

Ubijeno je više od 37.000 ljudi, od kojih su većina žene i djeca. Hiljade drugih je nestalo i pretpostavlja se da su mrtvi ispod ruševina.