Prije nekoliko dana u Berlinu je završen “The World Forum on the Future of Democracy, Tech and Humankind” (“Svjetski forum o budućnosti demokracije, tehnologije i čovječanstva”) u organizaciji Cinema for Peace Foundation koju vodi Jaka Bizilj, njemački pisac, filmski producent i promotor porijeklom iz Slovenije. I ove godine ugledni godišnji forum okupio je znamenite i utjecajne pojedince iz politike i civilnog sektora, glumce i aktiviste za ljudska prava među kojima su bili Hillary Clinton, Ban Ki-Moon, Annalena Beerbock, Sharon Stone, Bob Geldof a video linkom skupu se obratio i papa Franjo. 

Već treći put iz Berlina je pozivnicu dobio i Hasan Nuhanović, preživjeli svjedok genocida u Srebrenici i višedecenijski aktivist na polju zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i svijetu. Poziv na jedan tako veliki svjetski forum s reputacijom može se nesumnjivo smatrati i znakom da naša zemlja još nije izgubila fokus i pažnju svjetskih centara koji s pažnjom prate razvoj demokratije u svijetu s posebnim akcentom na regije gdje se sistematski krše osnovna ljudska prava na život.

Hasan Nuhanović iskoristio je priliku da u jednoj od panel diskusija dvodnevne konferencije u “Allianz Forumu” kod Branderburške kapije podsjeti prisutne na događaje iz devedesetih godina koji su pogodili njegovu zemlju.

“S obzirom da je nezaobilazno spomenuta tema genocida i njegovog sprečavanja, osvrnuo sam se na sam koncept. Kao što sam prije nekoliko godina napisao u autorskom članku za Stav “Genocid nikada ne može biti spriječen”, na koji sam se pozvao u diskusiji, ona strana koja spriječi genocid neće nikada moći reći da ga je spriječila jer se onda nije ni dogodio. Ako međunarodna zajednica reaguje tek onda kada s terena pristignu vijesti da se dešavaju genocidne radnje, možemo govoriti o zaustavljanju genocida (koji je već u toku) ali ne o njegovoj prevenciji. Ovu tezu sam obrazlagao ranije na naučnim skupovima i pripreman naučni rad na tu temu”, rekao je Nuhanović za Stav. U izlaganju je još spomenuo pokretanje tužbe protiv Izraela od Južnoafričke republike pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu koji je izazvao veliku pozornost u svijetu.

“Tek za nekoliko godina ćemo saznati šta je Međunarodni sud pravde u Den Haagu presudio o događajima u Gazi koji su se odvijali krajem 2023. godine i početkom 2024. godine”, dodao je Nuhanović.


Margot Friedländer, Njemica jevrejskog porijekla koja je preživjela holokaust

Posebno vrijedi istaći upečatljiv nastup Margot Friedländer, Njemice jevrejskog porijekla koja je preživjela holokaust i sa 102 godine na leđima rado nastupa na skupovima u cilju promicanja demokracije i ljudskih prava. Ona je na završetku Foruma okupljenima i cijelom svijetu, dok dolaze zastrašujuće slike stradanja nevinih ljudi u Ukrajini i Gazi, poručila “da ne postoji kršćanska, muslimanska ili jevrejska već samo ljudska krv”.

Prvi dan Svjetskog foruma u Berlinu obilježio je incident prilikom nastupa Hillary Clinton, bivše ministrice vanjskih poslova SAD-a u mandatu Baracka Obame i predsjedničke kandidatkinje na izborima 2016. godine. Čak sedam propalestinskih aktivista iz publike (za stolicu se morala platiti skupa karta) više puta su prekinuli nastup ugledne gošće iz SAD-a vrlo oštrim riječima osude zbog držanja vlade SAD-a posljednjih pet mjeseci dok hiljade nedužnih Palestinaca svakodnevno gine u Gazi u avio napadima i kopnenoj ofanzivi izraelske vojske.

“Kako možete govoriti o ljudskim pravima dok se Palestinci ubijaju? Je li to u ime zaštite ljudskih prava?”, rekao je jedan muškarac cinično iz dupke pune dvorane Svjetskog foruma u Berlinu a potom ga je podržala i jedna žena.

“Izrael ne brani sebe, to je genocid koji vi plaćate. I onda vi govorite o ženskim pravima? Da li ste ozbiljni? O kakvim vi ženskim pravima govorite? Radi se o genocidu koji su počinile SAD, vlada koju zastupate a vi sada govorite na skupu Cinema for Peace (Kino za mir). Mi gledamo “kino” jednog genocida. Treba da vas je stid! Vi niste žena! Vi niste ljudsko biće! Na vašim rukama je krv! Slobodna Palestina!”, rekla je uz povike propalestinska aktivistica iz publike prije nego je izbačena iz dvorane. Još jedan aktivista glasno je, bez sustezanja poručio supruzi bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona: “Vi ste ratni zločinac!”, nakon čega je i njega uklonilo iz publike.