Sredinom augusta 2021. godine talibanske trupe preuzele su kontrolu nad glavnim gradom Afganistana Kabulom nakon višemjesečnih okršaja i napada. Time je okončano postojanje Islamske Republike Afganistan podržavane od Sjedinjenih Američkih Država. To je također okončalo angažman Sjedinjenih Američkih Država u ovoj zemlji, pri čemu su njene posljednje trupe napustile Afganistan 30. augusta prošle godine.

Kao što pokazuje grafikon, otvorene vojne intervencije trupa Sjedinjenih Država od kraja Hladnog rata, od 1991. godine, uglavnom su bile koncentrirane na Sjevernu Afriku i zapadnoj Aziji ali i na države koje su nekada činile Jugoslaviju.

Jedan od najistaknutijih primjera vojne intervencije SAD-a jeste njihovo učešće u Iraku, od Zaljevskog rata 1991. godine do zračnih napada i pomorskih blokada u narednih deset godina i invazije na Irak 2003. godine.

Relativno novije područje aktivnosti Sjedinjenih Država jeste ono u sirijskom građanskom ratu. Nakon godina indirektne podrške, američki avioni napali su zračnu bazu Shayrat u aprilu 2017. godine. Ovo je postala prva direktna vojna operacija usmjerena protiv sirijske vlade od strane te sjevernoameričke zemlje.

Što se tiče afričkog kontinenta, najranija direktna vojna aktivnost SAD-a nakon raspada SSSR-a dogodila se 1993. godine tokom UNOSOM-a II u Somaliji, humanitarne intervencije koja se pretvorila u borbu punog razmjera koja je kulminirala u bitci za Mogadishu. Druge zemlje na afričkom kontinentu u kojima su američke trupe učestvovale u otvorenom vojnom ratu su Liberija, Sudan, Libija i Niger.

Dok je otvorena vojna akcija Sjedinjenih Država bila usredotočena na istočnu hemisferu od kraja 1991. godine, američke agencije su također učestvovale ili orkestrirale mnoge tajne ili civilne operacije u Latinskoj Americi i na Karibima tijekom posljednjih decenija, uključujući i širenje uzroka predsjedničkih kandidata s prozapadnim ili liberalnim stavom za razliku od ljevičarskih kandidata. Budući da su izvori o ovim operacijama često nepouzdaniji od onih o direktnim intervencijama, prvi su isključeni iz ove analize.

(Izvor: Statista)