Odluka o prelasku na obnovljive izvore električne energije potakla je različita rješenja za brzu i što je moguće jeftiniju gradnju solarnih postrojenja, čemu se naročito suprotstavljaju udruženja za okoliš i ljudi čiji se krajolik ubrzano mijenja neselektivnim postavljanjem solarnih panela. Ugradnja solarnih panela u napuštenim površinskim rudokopima ili po riječnim i morskim vodenim površinama blizu obale samo su neki od novijih širokorasprostranjenih projekata kojima se bez ulaganja u otkup zemlje i s prilično jednostavnim pristupom električnoj mreži prelazi na iskorištavanje sunčeve energije a da se pritom minimalno utječe na okoliš.

Švicarski startup “Sun-Ways” trenutno razvija fotonaponske sisteme koji se mogu postaviti između željezničkih pruga. Riječ je o projektu koji bi trebao biti dostupan u maju 2023. godine. Sastoji se od mehanički odvojivog fotonaponskog postrojenja koje će zauzimati dio kolosijeka u vlasništvu švicarskog željezničkog operatera Transports Publics Neuchâtelois SA.

Kompanija je razvila mehanički koncept u saradnji sa École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) i švicarskom agencijom za inovacije Innosuisse. Rečeno je da se fotonaponski sistem može prethodno sastaviti u fabrici, a zatim utovariti u poseban voz. Solarni moduli se zatim kotrljaju kao tepih između šina. PV sistem se može ukloniti u bilo kojem trenutku kako bi se omogućilo održavanje.

Ako rješenje uspije, potencijal u Švicarskoj je ogroman, kažu iz kompanije, ističući da zemlja ima željezničku mrežu koja se proteže na skoro 7.000 kilometara. Na ovaj bi se način moglo proizvesti izuzetno velike količine solarne energije, pokazala su istraživanja.

“Sun-Ways” gleda dalje od svog domaćeg tržišta. Napominje da postoji željeznička mreža od približno 260.000 kilometara širom Evrope i oko 1,16 miliona kilometara širom svijeta. Izjavili su da su već stupili u kontakt s različitim investitorima u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama o ponudi svog rješenja.

Rješenja poput ovoga svrstavaju se u idealna zbog jednostavnog pristupa električnoj mreži, nikakvog negativnog utjecaja na okoliš, pripremljene infrastrukture te izostanka problema s otkupom zemljišta.