Tri i po mjeseca nakon što ga je španski sud prvostepeno osudio na četiri godine zatvora zbog seksualnog zlostavljanja, napadač Celte Vigo, Santi Mina, napustio je taj klub i prešao u redove saudijskog Al Shababa koji slijedećeg vikenda počinje novo prvenstvo. Saudijsci će Celti platiti 2,5 miliona eura za jednogodišnju posudbu a Mina će zaraditi tri miliona eura u timu iz Rijada.

Pravna situacija igrača, kojeg je u ljeto 2017. prijavila žena za seksualno zlostavljanje, trenutno je pomalo nejasna. Ove jeseni treba izaći pred Vrhovni sud Andaluzije gdje bi trebao saslušati konačnu presudu. Nakon prvostepene presude Celta je odlučila maknuti ga iz prvog tima i izbrisala mu je sve tragove sa web stranice. Prvog maja odigrao je svoju posljednju utakmicu, 268. u karijeri u Primeri.

Prije mjesec dana, na savjet advokata, igrač je klubu poslao burofax u kojem je zatražio povratak na treninge jer kazna zbog koje ga je klub maknuo iz tima nepravosnažna. Predsjednik Celte Carlos Mouriño je priznao svoju grešku jer ga je doveo iz Valencije u julu 2019. kada se već znalo da mora na sud.“Njegovi agenti su me uvjeravali da je to laž, da postoji kampanja iznuđivanja i pogriešio sam.”

"Ako ga raskinem, moram mu isplatiti cijeli ugovor i time bih ga nagradio", kazao je Mouriño prije nešto manje od mjesec dana o situaciji u kojoj se nalazi klub. Santi Mina ima još dvije godine ugovora sa Celtom, ali će barem prvu pokrivati ​​Al Shabab, klub u koji je ovog ljeta došao još jedan Španac, Vicente Moreno, bivši trener Mallorce i Espanyola.

Mina je ovog ponedjeljka otputovao u Rijad, nije mu zabranjeno napuštati Španiju. U Al Shabab, klub koji je iznenadio prije godinu i pol imenovanjem žene u svoj Upravni odbor, ima nekoliko zvučnih imena u svom tomu. Mina će igrati sa igračima kakvi su Argentinac Ever Banega, Poljak Grzegorz Krychowiak ili Senegalac Alfred N'Diaye. Propisi dopuštaju do sedam stranaca po ekipi. Igranje u Arabiji je dobar posao za sve: sve što zarade je neto jer ne moraju plaćati porez.