Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je ove sedmice hajku na Gérarda Depardieua (74), glumca čija je svjetska slava posljednjih godina ukaljana optužbama za seksualno uznemiravanje i napade.

Macronovi komentari, koji su odmah izazvali kritike, uslijedili su nakon dokumentarca prikazanog ovog mjeseca u Francuskoj, a koji otkriva glumca kako daje grube seksualne i seksističke komentare tokom putovanja u Sjevernu Koreju 2018. godine.

Depardieu je suočen je s novim propitivanjima njegovog karaktera nakon prikazivanja ovog dokumentarca, uključujući najnovije optužbe za seksualno zlostavljanje. Uslijedilo je oduzimanje nekoliko međunarodnih počasti i uklanjanje njegove slike iz Musée Grévin, muzeja voštanih figura u Parizu.

Rima Abdul Malak, francuska ministrica kulture, rekla je da je “zgrožena” Depardieuovim komentarima prikazanim u dokumentarcu i da će disciplinski postupak odrediti da li bi glumcu trebalo oduzeti i orden “Legije časti”, najviše francusko priznanje.

Ali u televizijskom intervjuu u srijedu navečer, Macron je čvrsto branio Depardieua, jednog od najistaknutijih i najplodnijih francuskih glumaca. Macron je rekao da Depardieu “čini Francusku ponosnom” i osudio “eru sumnje” prema istaknutim umjetničkim ili kulturnim ličnostima.

“Jedna stvar u kojoj me nikada nećete vidjeti jeste potjera za ljudima”, rekao je Macron za televiziju France 5 , nazivajući sebe Depardieuovim “obožavaocem”.

Orden “Legije časti”, nagrada je koju je Napoleon Bonaparte ustanovio 1802. godine za “izuzetne zasluge”, dodijeljena je Depardieuu 1996. godine. Macron je, komentirajući stavove Rime Abdul Malak, rekao da je njegova ministrica kulture “malo previše” prešla granice.

“Hoću li početi da oduzimam ‘Legiju časti’ umjetnicima ili zvaničnicima kada kažu stvari koje me šokiraju?” rekao je Macron. “Odgovor je ne.”

"Možete nekoga optužiti – možda ima žrtava, ja ih poštujem i želim da brane svoja prava”, dodao je. “Ali postoji i pretpostavka nevinosti”, rekao je.

Macronovi komentari odražavaju pomiješanu reakciju javnosti na pokret #MeToo u Francuskoj, u okviru kojeg su feminističke grupe pozvale na obračun sa seksizmom, ali su i potakle zabrinutost zbog utjecaja puritanskih seksualnih običaja i cancel culture uvezenih iz Amerike.

Francuska filmska industrija uhvatila se u koštac s nekoliko optužbi visokog profila za seksualno zlostavljanje posljednjih godina i poduzela korake da ih riješi. Ali zemlja je također toplo primila umjetnike optužene za zlostavljanje – uključujući Johnnyja Depa i Louisa CK – razotkrivajući kulturnu podjelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Feministkinje i ljevičarske političarke izjavile su u četvrtak da su zgrožene Macronovim komentarima.

“Progon ljudi je i dalje zabranjen. Lov na žene, s druge strane, ostaje otvoren”, rekla je feministička grupa Osez Le Féminisme na društvenim mrežama, dok je Sandrine Rousseau, zastupnica Zelenih, nazvala Macronove komentare “još jednom uvredom za pokret koji nastoji ohrabriti žrtve seksualnog nasilja da javno progovore.”

François Hollande, Macronov prethodnik na mjestu predsjednika, kritizirao ga je zato što je veličao Depardieuovu glumu umjesto da izrazi podršku žrtvama seksualnih zločina.

“Ne, nismo ponosni na Gérarda Depardieua”, rekao je Hollande radiju France Inter, napominjući da je Macron svojevremeno nazvao rodnu ravnopravnost i borbu protiv seksizma glavnim prioritetom. “I tako on tretira pitanje Gérarda Depardieua?“, rekao je Hollande.

Depardieu je i dalje međunarodno priznata ličnost koji je u posljednjih 50 godina imai uloge u više od 250 filmova.

Ali on se posljednjih godina suočava sa sve većim brojem optužbi za seksualno zlostavljanje.

U intervjuima u aprilu za Mediapart, istraživačku novinsku stranicu, trinaest žena – glumica, šminkerica i producentskog osoblja – optužilo je Depardieua da daje neprikladne seksualne komentare ili geste tokom snimanja filma. Dvije druge žene iznijele su slične optužbe u intervjuima ovog ljeta za France Inter.

Depardieu je optužen za silovanje i seksualni napad na Charlotte Arnould, francusku glumicu, koja je rekla da ju je seksualno napao u Parizu 2018. godine, kada je imala 22 godine, tokom neformalnih proba za pozorišnu predstavu.

Depardieu nije osuđen ni za jednu od optužbi, a kategorički je negirao bilo kakvo krivično djelo.

“Nikad, nikada, nisam zlostavljao ženu”, napisao je u pismu objavljenom u listu Le Figaro u oktobru.

“Cijelog života bio sam provokativan, otvoren, ponekad grub”, napisao je Depardieu, dodajući izvinjenje što se “ponašao kao dijete koje želi zabaviti publiku”. Ali, dodao je, “nisam ni silovatelj ni grabežljivac”.

Dokumentarac, koji je pokrenuo novi val pretresanja glumčevog života, emitiran je ovog mjeseca na France 2 i sadrži dosad neviđene snimke Depardieua na putovanju u Sjevernu Koreju 2018. godine, gdje se više puta vidi kako daje izuzetno grube i nesputane seksualne i seksističke komentare o ženama.

Dokumentarac sugerira da su seksualne šale, komentari i stavovi Depardieua na filmskim setovima bili uobičajeni i nadaleko poznati, ali da to francuska filmska industrija nije htjela vidjeti.

Četiri žene u dokumentarcu optužuju Depardieua za neprikladne komentare ili seksualno zlostavljanje, uključujući Hélène Darras, glumicu koje kaže da ju je seksualno napao na snimanju jednog filma 2008. godine i koja je podnijela tužbu protiv njega ovog septembra. Depardieu nije optužen u tom slučaju.

Nakon emitiranja dokumentarca, Quebec je objavio da je glumcu oduzeta najveća čast ove kanadske provincije, a belgijski grad, u kojem je nekada živio, izvijestio je da mu oduzima počasnu titulu.

Ove su se sedmice brzo gomilali i dodatni problemi za Depardieua. Muzej Grévin objavio je kako je glumčeva voštana statua, koja je prvi put ušla u muzej 1981. godine, uklonjena. Glasnogovornica muzeja rekla je da je to učinjeno “nakon reakcija posjetilaca koji su bili veoma šokirani njegovim komentarima” i koji su potom verbalno napadali uposlenike muzeja.

U srijedu je Ruth Baza, španska novinarka, izjavila za novine La Vanguardia da ju je Depardieu poljubio i pipkao bez njenog pristanka kada ga je u Parizu 1995. godine intervjuirala za jedan časopis.

Poput mnogih javnih zvaničnika u Francuskoj – prije svega Macrona – i ministrica Abdul Malakrekla je da je ona “protiv cancel culture”.

“Nećemo prestati da gledamo njegove filmove”, rekla je prošle sedmice za televiziju France 5. Ali je dodala da bi njegovi komentari u dokumentarcu mogli predstavljati seksualno uznemiravanje i da su “nepodnošljivi”, što se loše odražava na Francusku.

“On je spomenik svjetske kinematografije”, rekla je Abdul Malak, dodajući da je dobila poruke od ministara i kulturnih ličnosti iz cijelog svijeta “koji su šokirani i koji kažu: ‘Za nas je on bio simbol Francuske.’”

(Izvor: The New York Times)