Fotograf lista National Geographic, Ziyah Gafić, nedavno je putovao u Jeruzalem kako bi snimio dosad neviđene slike Kupole na stijeni, jedne od najsvetijih i najkontroverznijih znamenitosti Jeruzalema. Njegove fotografije objavljene su u septembarskom izdanju čuvenog mjesečnika. 

Osim što je fotograf National Geographica, Gafić je direktor VII Academy, organizacije koja obučava buduće fotoreportere, novu generaciju novinara.

Gafić je odrastao u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, za vrijeme Opsade grada. Nakratko je postao izbjeglica u Italiji prije nego što se vratio kući, kroz tunel ispod sarajevskog aeerodroma kako bi se susreo sa svojim ocem, bitnom figurom gradskog otpora.

Njegov je otac Muhamed Gafić, bio je jedan od komandanata specijalne policijske jedinice, popularno zvane „Vikićevi specijalci“.

“Iskustvo sukoba u godinama formiranja (bio sam tinejdžer) ostavlja trajne tragove na nečijoj psihi. Većina njih je negativna; volio bih da nikad nisam imao ta iskustva. No, to je dramatično utjecalo na moj svjetonazor i potaknulo interes za sukobe”, kaže Gafić za PetaPixel.

“Odrastati u gradu pod Opsadom i biti izbjeglica ostavlja vas s mentalitetom opsade i beskrajnim osjećajem da ste iskorijenjeni. U konačnici, vjerujem da mi to čini malo lakšim da razumijem kroz što neko u ratu prolazi i olakšava suosjećanje s osobom ispred kamere, što je vjerojatno već pola fotografije. Nosim to iskustvo kamo god putujem - bilo ratom ili ne - Bagdadom, Kabulom, Groznim, New Yorkom ili Jeruzalemom“, kazao je Gafić.

Sarajevo, koje se često naziva evropskim Jeruzalemom, jedan je od rijetkih većih europskih gradova s džamijom, katoličkom crkvom, pravoslavnom crkvom i sinagogom, sve unutar jednog naselja. Vjerska raznolikost i kulturni značaj Sarajeva lijepo se slažu s Jeruzalemom i Gafićevom prekrasnom temom, Kupolom na stijeni.

“Svakom će se gledatelju jezik skratiti pokušavajući to opisati. Ovo je jedna od najfantastičnijih od svih građevina, najsavršenije u arhitekturi i najčudnijeg oblika,” uzviknuo je putnik Ibn Battuta tokom posjete Jeruzalemu 1326. godine.

Građevina je preživjela nerede, ratove i političke obrate. Bila je oštećena, uključujući i jak zemljotres početkom 20. stoljeća, ali danas, zlatna kupola ponosno stoji u pozadini historijskog Starog grada.

Važnost Kupole na stijeni, poštovanje koje muslimani gaje prema njoj i teška lokacija na kojoj se nalazi, postavili su pred Gafića jedinstvene izazove. Uz zahtjev za sigurnosnu provjeru, za što su bili potrebni dugotrajni pregovori, bilo je svakodnevnih izazova s ulaskom na svetište.

Gafić je tokom boravka i rada u Jeruzalemu napravio skoro 20 hiljada fotografija. Rad su obilježili brojni problemi, prije svega sigurnosni izazovio ali i uzbuđenje zbog fotografiranja jednog od najvažnijih mjesta u historiji svijeta.

Cijelu reportažu sa Gafićevim fotografijama Jeruzalema možete pronaći u septembarskom broju magazina National Geographic.