Pitanja o tome s kojim sankcioniranim firmama imaju sklopljene ugovore i u kojem iznosu, te da li će biti raskinuti uputili smo u kabinet Edina Forte (Naša stranka), ministra komunikacija i prometa BiH, ali odgovor još čekamo.

Firme iz Bosne i Hercegovine bliske porodici Dodik, koje su se nedavno našle na crnoj listi SAD-a, gube jedan po jedan račun u banci, ali i dalje posluju s institucijama Bosne i Hercegovine.

Jedan od najvećih ovogodišnjih ugovora s firmom koja je na crnoj listi sklopilo je Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine. Radi se o ugovoru vrijednom oko 25,8 miliona KM bez PDV-a koji je sklopljen početkom godine s konzorcijem firmi na čijem je čelu Sirius 2010, koja je pod sankcijama. Osim Siriusa konzorcij čini firma Odašiljači i veze Zagreb. Predmet ugovora je digitalizacija RTV signala.

Još jedan od najvećih ugovora dodijeljenih ove godine, prema podacima RSE, je ugovor Prointera sa Nezavisnim operatorom sistema BiH vrijedan više od pola miliona KM.

Pitanja o tome s kojim sankcioniranim firmama imaju sklopljene ugovore i u kojem iznosu, te da li će biti raskinuti uputili smo u kabinet Edina Forte (Naša stranka), ministra komunikacija i prometa BiH, ali odgovor još čekamo.

Forto je nedavno tek formalno saopćio da oni od Siriusa, firme koja ne može više imati račun u banci, traže informacije mogu li realizirati ugovor.

Nikakvih drugih očitovanja u javnosti nije bilo.

Cijelu situaciju je prokomentirao Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Istakao je da je cijeli tender u vezi s digitalizacijom bio kompromitovan, te da sumnja da će i sada stranke Trojke (Naša stranka, SDP i NiP) zaštititi interes BiH.

- Našoj javnosti je već poznato kako je tenderski postupak oko digitalizacije, a koji je vodilo Ministarstvo prometa i komunikacija na čelu sa ministrom Fortom, u mnogim elementima bio kompromitovan.

Vlasništvo firme iz Republike Hrvatske, koja je u sastavu Konzorcija, je nejasno, upitna je zakonitost naknadnog odobravanja dodatnih novčanih sredstava na sjednici Vijeća ministara BiH u toku tenderskog postupka kako bi se mogla prihvatiti ponuda Konzorcija čiji je nosilac Sirius, žalba pa odustajanje od žalbe drugorangiranog ponuđača, sve su elementi na osnovu kojih se da zaključiti da je u tom postupku nabavke bilo svega i svačega – kazao je Špago.

Rekao je da očekuje da će ministar Forto što prije iznaći način da se na zakonit način raskine ugovor sa firmom koja se nalazi na crnoj listi SAD-a i time spriječiti negativne posljedice po institucije BiH zbog poslovanja s takvom firmom.

- Posebno je bitno pravovremeno obavještavanje javnosti o stepenu realizacije ugovora, iznosu novčanih sredstava koja su do sada eventualno uplaćena na račun firme Sirius i na koji način spriječiti gubitak javnih sredstava, jer je izvjesno da će banke zatvoriti račune pomenutog pravnog subjekta.

Ali s obzirom na to da finansijske tokove na nivou BiH kontroliraju kadrovi SNSD-a i na način na koji Trojka radi u državnoj koaliciji, nisam siguran da će se u ovom slučaju zaštititi interes Bosne i Hercegovine – ocijenio je Špago.

Komentar smo tražili i od nekih drugih državnih parlamentaraca, ali nam se nisu javili.

(Faktor)