Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak odao je počast i položio cvijeće ispred spomen obilježja poginulim pripadnicima Odreda policije za specijalne namjene "Lasta".

Ministar Isak položio je cvijeće na šehidskom mezarju Kovači, šehidskom mezarju Lav, groblju Sveti Josip i na Centralnom spomen obilježju šehidima i palim borcima Odreda policije za specijalne namjene "Lasta", saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova. Isak je na šehidskom mezarju Kovači proučio fatihu na mezaru prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

- S posebnim poštovanjem moramo se odnositi i prema porodicama stradalih heroja. Zbog budućih generacija nikada ne smijemo zaboraviti da su hrabri pripadnici ove jedinice dali svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine - kazao je ministar.

Odred policije za specijalne namjene "Lasta" osnovan je 15. maja 1992. godine. Odred je djelovao do avgusta 1996. godine kao specijalna jedinica CSB Sarajevo i MUP RBiH, odnosno Oružanih snaga Republike BiH. Kroz Odred je prošlo oko 400 pripadnika, a 56 je dalo svoje živote u borbi za državu Bosnu i Hercegovinu.

Više o formiranju odreda za Stav je ranije govorio ratni komandant odreda Rusmir Mrković, koji je između ostalog istaknuo da “Lasta” nikada nije izgubila nijednu liniju koju je držala, agresor nije nikada pomjerio centimetra liniju koju su branile “Laste”.