Vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila snimljena su u fabrici u centralnoj provinciji Isfahan. To dolazi usred tenzija oko iranskog nuklearnog programa, kao i isporuke dronova Shahed Rusiji koji se koriste u ratu protiv Ukrajine.

Neki izvještaji kazuju da je nekoliko objekata pogođeno u Iranu u roku od nekoliko sati. Guardian nije mogao potvrditi te izvještaje, ali je iranska novinska agencija IRNA izvijestila o požaru u rafineriji nafte u sjevernom gradu Tabrizu, navodeći da je jedna osoba povrijeđena. Nije navedeno šta je izazvalo požar niti je li povezan sa incidentom u Isfahanu.

Iransko ministarstvo odbrane tvrdi da je napad dronom bio "neuspješan", pri čemu je jedan dron oborila protuzračna odbrana, a dva su eksplodirala kada su "uhvaćeni u odbrambenim zamkama". Došlo je do “manje štete na krovu radionice”.

Zamjenik guvernera provincije Isfahan, Mohammad Reza Jan-Nesari, rekao je na televiziji da "nije bilo žrtava" u tamošnjem napadu, dodajući da je "uzrok incidenta pod istragom".

Iran ima nekoliko poznatih lokacija za nuklearna istraživanja u ovoj regiji. U posljednjih nekoliko godina došlo je do brojnih eksplozija i požara oko iranskih vojnih, nuklearnih i industrijskih objekata.

Iran je u julu saopštio da je uhapsio sabotažni tim sastavljen od kurdskih militanata koji rade za Izrael koji su planirali da dignu u vazduh "osjetljivi" centar odbrambene industrije u Isfahanu.

Izrael je dugo prijetio vojnom akcijom protiv Irana ako indirektni pregovori između Washingtona i Teherana ne uspije spasiti nuklearni pakt iz 2015. godine. Izrael kaže da Iran nastoji razviti nuklearno oružje. Teheran to poriče.

Izvor: The Guardian