Izrael je predstavio Hurricane, pjesmu s kojom će se u maju takmičiti natjecati na 68. Eurosongu. Ali ono što bi bio samo televizijski događaj, pa ako hoćete i društveni, u ostalih 37 zemalja koje će ove godine sudjelovati u najpoznatijem muzičkom takmičenju na svijetu, u hebrejskoj državi ima političke konotacije istinske nacionalne stvari.  A izraelsko učestvovanje na Eurosongu unmalo da nije otkazanio ove godine usred vojne ofanzive u Pojasu Gaze. Cijela je stvar spašena u posljednji čas naporima najviših zvaničnika vlasti, počevši od predsjednika Isaaca Herzoga.

Jer Hurricane, pjesma koju će izvesti mlada Eden Golan, treća je kompozicija koju je KAN, izraelska javna televizija, posljednjih sedmica predstavila Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) za takmičenje u ovom izdanju. Događaj bez presedana uzrokovan odbijanjem prethodne dvije, October Rain i Dance Forever, zbog političkog sadržaja tekstova, što je zabranjeno pravilima Festivala.

Izraelski javni servis se prvo obrušio na EBU, otišavši toliko daleko da su kazali kako niti jedan zarez od prve dvije pjesme neće biti promijenjen i da se Izrael neće takmičiti na Eurosongu ako niti jedna od te dvije ne bude prihvaćena ove godine. Prijetnja nije utjecala na odgovorne u Ebu koja je povlačenje Izraela smatrala manjim zlom. I tada je pokrenuta čitava diplomatska mašinerija na najvišem nivou kako bi se posredovalo u sukobu budući da državni vrh jevrejske države smatra da je takmičenje više nego ikada stvar države.

"Ne radi se samo o tome da budeš u pravu, nego i da moraš biti pametan. Govorimo o javnoj diplomatiji i mislim da je važno da se Izrael pojavi na Euroviziji, također i zato što ima mnogo huškača koji nas pokušavaju izbaciti iz svakoj fazi“, kazao je Herzog na press konferenciji u Jerusalemu sredinom februara, na kojoj je priznao posredovanje svog tima da KAN održi dijalog s EBU-om kako bi se postiglo zadovoljavajuće rješenje.

Eden Golan pobijedila je početkom februara u finalu HaKokhav HaBa (Sljedeća zvijezda), sada već klasičnog takmičenja iz kojeg su izašli mnogi izraelski predstavnici na Eurosongu u prošlom desetljeću, uključujući Nettu, pobjednicu iz 2018. godine sa svojom zaraznom Toy. No odgovorni za nacionalnu televiziju bili su jasni da će ove godine nastup svog predstavnika pretvoriti u nastup kojim će svijet podsjetiti na napade sedmog oktobra, koji su uzrokovali oko 1200 mrtvih. Upravo o tome govorile su dvije odbijene pjesme.

Valja napomenuti da se EBU suočio - a najgore vjerojatno još nije došlo - višemjesečnim pritiskom kako s izraelske strane, tako i od svih brojnih drugih grupa, uključujući i grupe europarlamentaraca, koji pozivaju na izbacivanje Izraela iz takmičenja dok se nastavlja vojna ofanziva u Gazi koja je već ostavila više od 31.000 mrtvih i uzrokuje jednu od najgorih humanitarnih kriza. No EBU je ostao pri stavu da Izrael ima pravo sudjelovati na destivalu jer je to apolitičan događaj u kojem se takmiče javna televizija i umjetnici, a ne vlade.

U svakom slučaju, diplomatska bitka traje od jeseni. I dok, naprimjer, Island do kraja prošle sedmice još nije potvrdio hoće li se u maju takmičiti u znak protestva zbog protiv prisutnosti Izraela, drugi su visoki politički evropski predstavnici, poput njemačke ministarke kulture Claudije Roth, upozorili da bi isključenje Izraela bilo “skandal”. (El Mundo)