Povodom Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom koji se obilježava 29. novembra, prva dama Republike Turkiye Emine Erdogan započela je kampanju podrške palestinskom narodu na društvenim mrežama, javlja Anadolu.

Erdogan je objavila poruku solidarnosti sa "hashtagom" #FreePalestine, pokrenuvši kampanju podrške putem društvenih mreža.

"Danas se solidarišemo s nedužnim ljudima u Gazi, koji polažu svoje glave na zemlju kao jastuk, a nebo im služi kao jedini pokrivač. Stojimo uz borbu Palestine za slobodu", poručila je Erdogan i dodala:

"Niko nikada neće biti potpuno siguran bilo gdje u svijetu sve dok se nevini i dalje brutalno ubijaju zbog nepravednih razloga."

Još jednom je pozvala na savjest međunarodne zajednice na Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom.

"Zahtijevamo trenutačni, trajni i održivi mir za trudnice, novorođenčad i sve civile koji su masakrirani, umjesto privremenog prekida vatre. Oni koji se protive ugnjetavanju bez obzira na počinitelja, kao i oni koji cijene bratstvo i milosrđe umjesto gajenja ljutnje i neprijateljstva, trebaju znati da nisu sami", istakla je Emine Erdogan i zaključila:

"Bez obzira na situaciju, Turkiye će dosljedno podržavati nevine i potlačene, te će nastojati dostaviti humanitarnu pomoć u Gazu. I uvjerena sam da će na kraju ljudskost prevladati."

Prva dama Turkiye Emine Erdogan bila je ranije ovog mjeseca domaćin samita u Istanbulu, koji je okupio supružnike državnih lidera s ciljem podrške narodu Palestine, i pozvala je na hitni i bezuvjetni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Samit je održan pod sloganom “Jedno srce za Palestinu“ u istanbulskoj palati Dolmabahce, a učesnici su pozvali na okončanje patnje civila u Gazi i pronalaženje rješenja za krizu.