Malezija, jedina zemlja u kojoj se kraljevi rotiraju svakih pet godina, od prošle sedmice ima novog šefa države. Sultan od Johora, Ibrahim Iskandar, 65, stupio je na prijestolje četiri desetljeća nakon što je to učinio njegov otac, rahmetli sultan Mahmud Iskandar.

Novi monarh, koji će biti na dužnosti do 2029. godine, jedan je od najbogatijih vladara na planetu, sa bogatstvom koje premašuje 750 miliona eura, prema časopisu Forbes. Milijarder je poznat po svojim ekscentričnostima, ali i po iskrenosti i želji da se miješa u politiku. Iako je tradicionalno uloga malajskih kraljeva bila samo protokolarna, Ibrahim Iskandar je već najavio da ne namjerava “protratiti” ovih pet godina kao “marioneta”, te je obećao da će se fokusirati na “borbu protiv korupcije” i “ jačanje nacionalnog jedinstva”.

Kralj Ibrahim, 17. Agong (što znači "vrhovni vladar") Malezije od nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva 1957. godine, drugi je guverner južne države Johor koji je došao na prijestolje, nakon što je to učinio njegov otac između 1984. i 1989. godine. Malajsko-britanskog porijekla, prvo je dijete iz braka sultana Mahmuda Iskandara i Josephine Trevorrow, rodom iz Cornwalla, koji su imali ukupno četvero djece.

Rođen 22. novembra 1958. godine, Ibrahim je prošao kompletnu vojnu obuku u svojoj zemlji i u Sjedinjenim Državama tokom svoje adolescencije. Kasnije je završio studije na Fletcher School of Law and Diplomacy u Bostonu (SAD), gdje je specijalizirao strateške studije jugoistočne Azije i međunarodno pomorsko pravo. Godine 1982. oženio se Zarith Sofiah, članicom kraljevske porodice malezijske države Perak. Nova kraljica diplomirala je na Univerzitetu Oxford, govori pet jezika i piše dječje priče. Kraljevi imaju pet sinova i jednu kćer, rođene između 1984. i 2001. Njihov najstariji sin, prijestolonasljednik Ismail, preuzeo je regentstvo Johora dok njegov otac vlada zemljom.

Malezija je konfederacija 13 država i tri savezne teritorije koja je usvojila formulu jedinstvenu u svijetu: izbornu i rotirajuću ustavnu monarhiju. Devet država vode etnički malajski vladari koji doživotno vode svoju regiju i čija loza datira iz malajskih sultanata iz 15. stoljeća. Prema Ustavu, ovih devet dinastičkih loza dijeli prijestolje, a šef države se mijenja nakon razdoblja od pet godina koje se ne može produžiti. Odnosno, kruna se ne prenosi krvnom linijom nakon smrti ili abdikacije kralja, već id eu ruke vođe neke druge kraljevske porodice. Iako rotacija slijedi utvrđeni redoslijed, budući regent zahtijeva većinsko odobrenje devet sultana na tajnom glasanju.

Novi monarh neobičan je i nimalo diskretan muškarac, koji svoj raskošni život često dijeli na svom Instagram profilu, gdje ima gotovo milion pratitelja. Zaljubljenik u luksuzna vozila, vozi žuti Ferrari Testarossa i Harley-Davidson, a poznato je da je među njegovim hirovima kolekcija od 300 vrhunskih automobila među kojima se ističe onaj koji je bio u vlasništvu Adolfa Hitlera.

Također posjeduje flotu privatnih aviona, uključujući najmanje tri Gulfstreama i zlatni i plavi Boeing 737, u kojem je odletio u Kuala Lumpur na svoje proglašenje. U svojoj je palači stvorio špilju inspiriranu crtićem o Flintstoneovima i muzej u čast njegove omiljene serije iz djetinjstva. Prema singapurskim novinama Straight Times, u dvokatnici, s 15 soba i dva predsjednička apartmana, također se nalazi 60.000 originalnih Marvelovih stripova.

Kako zakoni države Johor ne zabranjuju vladarima da se bave poslovnim aktivnostima, njihov portfelj poslovnih interesa je raznolik, od eksploatacije ruda do proizvodnje palminog ulja, do fudbalskih timova. Bloomberg procjenjuje da imovina njegove porodice premašuje 5,3 milijarde eura, a njegova ulaganja u javna preduzeća premašuju 97 miliona eura te su blizu 450 miliona eura u privatnim firmama. Prema istraživanju Bloomberga, njegov investicijski portfelj u sektoru nekretnina iznosi gotovo milijardu eura i posjeduje zemljište u Singapuru procijenjeno na 3,7 milijardi eura. Nadalje, sultanat Johor je jedini kojem je dopušteno držati vlastitu privatnu vojsku.

Unatoč tome, kralj Ibrahim i njegova obitelj uživaju veliku popularnost u svojoj matičnoj državi, drugoj po broju stanovnika i jednoj od najuspješnijih u cijeloj naciji. Poznat je po svojoj vjerskoj umjerenosti – iskazao je podršku drugim religijama posjećujući proslavu Božića i Diwalija – te po oštrom stavu protiv konzervativizma i društvene diskriminacije. Postao je otvoreni kritičar Malezijske islamske stranke, koja je osvojila najveći broj mjesta na izborima 2022. godine, a koja zagovara politike poput zabrane alkohola, nametanja šerijatskog zakona i kodeksa odijevanja za žene.

Prilikom polaganja zakletve 31. januara obećao je "čvrsto braniti pravednu upravu i mir u zemlji". No kraljeva je moć u ovoj naciji od 31 milion ljudi uglavnom simbolična. Osim što je vrhovni zapovjednik oružanih snaga, on predstavlja jedinstvo federacije, u kojoj oko 70% stanovništva čine Malajci, 22,6% Kinezi i 6,6% Indijci. Njegova je figura posebno prestižna među malajskom i muslimanskom većinom, budući da sultani imaju među svojim prerogativima djelovati kao čuvari lokalne grane islama.

Dobro povezan s višim staležima Singapura i s kineskim poslovnim ljudima, na privrednom nivou teži obnoviti projekt brzog vozi koji povezuje Kuala Lumpur i Singapur. U političkoj sferi, njegov glavni prioritet je borba protiv korupcije, za koju je predložio da Komisija za borbu protiv korupcije i Petronas (državna korporacija za naftu i plin, kamen temeljac ekonomije zemlje) podnose izvještaje direktno njemu, umjesto da to čine u Parlamentu, , za koji smatra da je prepun nepoštenih službenika. Iako tvrdi da je u dobrim odnosima s premijerom Anwarom Ibrahimom, naglasio je da će tokom njegove vladavine interes stanovništva biti ispred interesa političara.