Evropska komisija je danas preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom. Bosni i Hercegovini je poručila da će preporučiti otvaranje pregovora kada dostigne potrebni stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo. Evropska komisija je preporučila da se Gruziji odobri kandidatski status.

Komisija je također najavila da će izvijestiti Vijeće o napretku zemalja kandidata u ožujku 2024.

Kolegij komesara Europske unije sastao se jutros kako bi razgovarao o napretku koji su Ukrajina i devet drugih zemalja, među kojima i Bosna i Hercegovina, postigle u svojim nastojanjima da se pridruže EU.

„Danas je historijski dan jer Evropska komisija predlaže da se otvore pregovori o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom. Isto tako i sa BiH, ali onog trenutka kada budu ispunjeni uslovi. Evropska komisija također predlaže da Vijeće EU odobri Gruziji status zemlje kandidata pod uvjetom da se poduzmu određeni koraci“, rekla je nakon sastanka predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Von der Leyen je dodala kako su prepoznali cijeli niz poduzetih koraka, poput brzog formiranja Vijeća ministara, kao i predanost svih političkih stranaka u cilju pristupanja Evropskoj uniji.

„To je dovelo i do napretka u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i slično. Međutim, isto tako primjećujemo da je Republika Srpska donijela niz protuustavnih zakona. Stoga Evropska komisija preporučuje Vijeću EU pristupanje pregovorima, ali onda kada se ostvari nužni stepen usklađenosti sa kriterijima. Komisija će izvijestiti Vijeće o napretku u martu 2024. godine“, naglasila je ona.

Napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu izazvao je posljednjih dana brojne rasprave i iznjedrio različite stavove mnogih zemalja.

Nakon glasina da bi Evropska komisija mogla dati zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za otvaranje pregovora, neke zemlje Evropske unije tvrdile su da je naša zemlja nazadovala u pogledu vladavine prava i demokratskih principa. Međutim, drugi su dužnosnici smatrali da bi EK mogla biti optužena za dvostruke standarde ukoliko otvori pregovore o pridruživanju s Ukrajinom, ali ne i sa BiH.

Ipak, diplomate su naglasile da je Ukrajina uložila napore da se približi standardima EU, dok se situacija u Bosni i Hercegovini pogoršala i stoga ne treba biti nagrađena.

BiH je dobila status kandidata, a u tom procesu treba ispuniti osam uslova. Osim toga, Evropska komisija je izradila mišljenje o spremnosti zemlje da postane kandidat EU s 14 prioriteta koji će biti na stolu i nakon otvaranja pristupnih pregovora