Joe Biden je napunio 81. godinu života i želi još jedan predsjednički mandat. "Život počinje u 80. godini", napisao je prošle godine Donald Trump, koji ima 77 godina i želi nadmašiti Bidena kao najstarijeg američkog predsjednika. U gerontokratskoj američkoj politici Biden i Trump nisu sami. Dvadesetak senatora i kongresmena čak su i stariji od njih.

Bila je to press konferencija kao i svaka druga, u sjedištu Privredne komore Kentuckyja u gradu Covingtonu, u toj državi. Vođa republikanske opozicije u Senatu, Mitch McConnell, odgovarao je na pitanja novinara kada su ga jedni upitali hoće li se kandidirati za reizbor 2026. godine, kada će imati 84 godine.

McConnell nikada nije odgovorio. Ostao je tih, nijem 35 sekundi, izgubljenog pogleda. Sve dok nakon više od pola minute nije povratio riječ.

Sličan incident se već dogodio, 26. jula i to u Kongresu Sjedinjenih Država. Tamo je, uz nekoliko senatora, McConnell bez riječi stajao za govornicom, potpuno bezizražajnog izraza lica, 20 sekundi, sve dok ga sami zastupnici, nakon niza prestravljenih pogleda, nisu odveli za ruku. Vratio se nekoliko minuta kasnije, u savršenom stanju, a press konferencija je nastavljena.

Incidenti s McConnellom više su od obične anegdote. Oni su još jedan znak da je SAD u opasnosti da postane gerontokratija. Državom koja se ponosi svojim inovativnim i ikonoklastičnim karakterom, koja se diči svojom mladošću pred starom Evropom, upravljaju starci. Senat to dokazuje: prosječna dob Amerikanaca je 38 godina; dob senatora je 65.

Kada promatrate dob glavnih američkih političkih osoba, imate dojam da gledate knjigu o čelnicima Sovjetskog Saveza 1980. Predsjednik Joe Biden ima 81 godinu. Njegov prethodnik u Bijeloj kući – i gotovo sigurno njegov suparnik na izborima 2024. – Donald Trump (77). Do prije devet mjeseci predsjednica Zastupničkog doma bila je Nancy Pelosi, koja je u martu napunila 83 godine. Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer gotovo je beba u poređenju sa njima, u novembru će napuniti 73 godine.

Čelnici najveće svjetske sile već su u dobi za penziju. I to je problem, jer visoka politika zahtijeva brutalne rasporede, beskrajne sastanke, stalna putovanja i sposobnost da se odmah upijaju ideje, tako da gubitak sposobnosti koji se javlja s godinama nije mali. Naravno, birače kao da nije briga za godine političara. Republikanski senator Chuck Grassley iz Iowe ponovno je izabran u 89. godini prošlog novembra.

Smjenjivanje zvaničnika u SAD-u nije lako, dijelom i zbog goleme moći i utjecaja koji akumuliraju, što znači, naprimjer, da glavni razlog napuštanja Senata nije gubitak izbora, već odluka o povlačenju iz Senata. Tome je pridodana i polarizacija, zbog koje birači podržavaju kandidate svoje stranke bez obzira na njihovo raspoloženje. Tako je demokrata John Fetterman pobijedio na senatorskim izborima u Pennsylvaniji u novembru unatoč moždanom udaru šest mjeseci ranije koji je ograničio, čak i u predizbornim raspravama, njegovu sposobnost da govori i razumije ono što mu je rečeno.

Osim toga, činjenica je da niko ne voli otići s vlasti. Najočitiji slučaj je onaj kalifornijske demokratske senatorke Dianne Feinstein, 90, koja je ove godine provela mjesec dana u bolnici zbog herpesa koji joj je zahvatio mozak. Od povratka u Senat, Feinstein je u invalidskim kolicima, okružena timom savjetnika predvođenih kćerkom Nancy Pelosy koja ne pušta novinare ni blizu.

Nespremnost Demokrata da joj dopuste da govori je logična. Senatorka se ne sjeća da je bolovala niti da je bila hospitalizirana i odbija dati ostavku. Ali njena prisutnost u Senatu je ključna, jer je ona dio Pravosudnog odbora koji ratificira federalne sudije koje je predložio predsjednik Biden. U junu su televizijske kamere uhvatile njene pomoćnike kako joj govore: "Glasaj za."

Feinstein, Fetterman i Grassley su ekstremni slučajevi. Ali ima i drugih koji idu tim putem. McConnell, koji ima dugu historiju padova, slomio je rebro i pretrpio potres mozga u martu. Greške Joea Bidena, koji brka Ukrajinu s Irakom ili zaboravlja ime australijskog premijera – “onog klinca dolje” - kada najavljuje nuklearni sporazum sa tom zemljom dušli su u anale. Ove greške iskorištava Trump, koji također brljavi, on je na Twitteru pisao o mitskoj i nepostojećoj afričkoj državi "Nambiji" (federacija Namibije i Zambije?).