Nakon invazije na Ukrajinu, Rusija je postala zemlja s najviše izrečenih sankcija na svijetu. U ovom trenutku na snazi je ukupno 14.081 sankcija, koja se odnosi na rusku državu, pojedince ili firme u njihovom vlasništvu. To je pet puta više nego što je bilo prije nego što se Rusija odlučila na agresiju u februara 2022. godine.

Kao što pokazuje grafikon, Putinova invazija gurnula je Rusiju na listi sankcioniranih država dalje od dosadašnjih “najvećih neprijatelja” Sjedinjenih Američkih Država.

Prije invazije na Ukrajinu, Iran je bio daleko najviše sankcionirana država u historiji, sa 3.616 aktivnih sankcija nametnutih od Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih nacija, Evropske unije i zemalja poput Australije, Kanade, Indije i Izraela.

Većina sankcija nametnutih Siriji, koja je na trećem mjestu na listi koju je napravio Castellum.AI, proizlazi iz događaja u vezi sa sirijskim građanskim ratom koji je počeo 2011. godine. Nakon građanskih nemira u vezi s pokretom Arapskog proljeća, sukobi između snaga predsjednika Bašara al-Asada i stranih i domaćih aktera, koji se međusobno često suprotstavljaju o kritičnim pitanjima, dovela je do humanitarne krize te do raseljavanja – što izvan granica Sirije, što interno – više od polovine od 22 miliona stanovnika Sirije.

Vodeći među onima koji su sankcionirali Rusiju jesu Sjedinjene Američke Države, Švicarska i Kanada sa 1.948, odnosno sa 1.782 i 1.590 nametnutih ograničenja. Većina tih sankcija usmjerena je na pojedince, a samo 2.210 od 11.327 sankcija izrečene su entitetima, plovilima ili zrakoplovima. U ove brojeve nisu uključene sektorske sankcije poput općih trgovinskih embarga na plin ili naftu. Više od 1.000 kompanija se također u nekim svojstvima povuklo s ruskog tržišta, među kojima su industrijski teškaši kao što su Adidas, Google, Disney, Exxon i Volkswagen.

(Izvor: Statista)