Političko ljeto počelo je rano u Francuskoj s odobrenjem grada Grenoblea za korištenje 'burkinija', jednodijelnog kupaćeg kostima kojeg uglavnom koriste muslimanke, u javnim bazenima, što je mjera koju država smatra napadom na svoju sekularnu ideologiju.

Odluku su usvojili s malom razlikom glasova vijećnici Grenoblea, na prijedlog stranke zaštite okoliša na čelu s gradonačelnikom. Rasprava o burkiniju traje u Francuskoj od ljeta 2016. godine, kada je nekoliko gradonačelnika mjesta na obali Sredozemnog mora bezuspješno pokušalo zabraniti burkini na plažama. Nakon glasanja gradskog vijeća Grenoblea, predsjednik regije najavio je da će gradu zamrznuti javna sredstva. Guverner je sa svoje strane rekao da će podnijeti žalbu za poništavanje odobrenja.

Veliki dio političkih krugova, posebno onih koji podržavaju predsjednika Macrona, optužio je gradonačelnika Grenoblea da je dozvolio burkini kako bi "kupio glas političkog islama".

Po njihovom mišljenju, i mahrama u javnim školama i burkini u bazenima predstavljaju, zbog svoje vjerske simbolike, napad na koncept francuskog sekularizma, na pola puta između odvajanja od Crkve i države i militantnog i antireligijskog sekularizma. Branitelji francuskog modela procjenjuju da će, ako republikanska država popusti po pitanju vela djevojaka u školama ili burkinija, pritisak francuskih muslimana (oko četiri posto stanovništva) tražiti druge pogodnosti, poput 'halal' prehrane' u školama.

Sa druge strane, Zeleni gradonačelnika Grenoblea aludirali su na 'vjersku slobodu' koju jamči država. Posebno što pravila na javnim bazenima dopuštaju toples bez ikakvog protivljenja.