Evropska unija snažno apeluje na Vladu Republike Srpske da bez odlaganja povuče Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija koji će Narodna skupština Republike Srpske razmatrati na sjednici zakazanoj za 26. septembar.

Saopćeno je to iz Delegacije EU u Sarajevzu nakon najava da će skupština tog bosanskohercegovačkog entiteta na svom zasjedanju 26. septembra razmatrati Nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija. Ukoliko zakon bude usvojen, sve neprofitne organizacije koje se finansiraju iz inozemstva bit će proglašene "stranim agentima".

Milorad Dodik je najavio da će ovaj zakon "preuzeti" iz američkog zakonodavstva te na svakom mjestu gdje piše SAD, pisat će Republika Srpska. Ovim Zakonom će se osnovati poseban Registar neprofitnih organizacija osnovanih u RS-u koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti kao agente stranog utjecaja. Također će se "urediti" uslovi i načini obezbjeđenja javnosti rada, te propisuju druga pitanja u vezi sa radom tih organizacija. Nacrt zakona predviđa da neprofitnim organizacijama nije dozvoljeno političko djelovanje niti obavljanje političke aktivnosti.

Prijedlog ovog Zakona je izazvao zabrinutost kako domaće javnosti, tako i međunarodnih partnera Bosne i Hercegovine.

Evropska unija zato pozvala je sve poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da ne glasaju za ovaj Nacrt zakona, tvrdeći da je on „usmjeren na zastrašivanje i suzbijanje rada organizacija civilnog društva označavajući njihove predstavnike kao navodne strane agente“.

Oglasili su se danas i Centri civilnih inicijativa (CCI) iz koih pozivaju zastupnike da nacrt zakona povuku sa sjednice, odnosno, da ga ne usvoje u predloženoj formi.

„Smatramo da Nacrt zakona nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, ustavima Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, Zakonom o udruženjima i fondacijama Republike Srpske, kao ni Zakonom o poreskom postupku Republike Srpske“, navode iz CCI-ja.

Pojašnjavaju da se navedenim Nacrtom zakona potiče diskriminacija organizacija koje se finansiraju iz međunarodnih izvora, uz propisivanje dodatnih obaveza i sistema kontrole pored već postojećih. Zbog toga se predviđena zakonska rješenja mogu tumačiti kao restriktivni mehanizam usmjeren na ograničavanje djelovanja neprofitnih organizacija.

Dodatno zabrinjava, ističu iz CCI-ja, što predloženi Nacrt zakona propisuje da u slučaju povrede odredaba zakona ministar pravde može predati zahtjev za zabranu obavljanja rada neprofitnih organizacija, bez prethodnog ukazivanja na propust i ostavljanja roka za ispravku, bez eventualne prekršajne mjere i bez pravnih lijekova.

Ranije su se povodom nakane usvajanja zakona oglasili iz Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Šef Misije, Brian Aggeler otvorenim pismom se obratio poslanicima u skupštini u kojem je, između ostalog, izrazio, kako je napisao, duboku zabrinutost u vezi sa zakonom. "Ukoliko bude usvojen, taj zakon bi imao veoma značajne i negativne posljedice na ostvarivanje osnovnih ljudskih prava, kao i na međunarodne i domaće obaveze Bosne i Hercegovine , uključujući prava sadržana i u Ustavu Bosne i Hercegovine i u Ustavu RS-a", napomenuo je.

Dodao je kako bise zakonom omogućila, kako je istaknuto, zabrana djelovanja organizacija civilnog društva bez postojanja objektivnih i neophodnih kriterija.

"Na osnovu objektivnog čitanja, ovaj nacrt zakona je pretjerano neodređen i dvosmislen, čime postaje teško predvidjeti potencijalnu zloupotrebu i kršenja odredaba te se time podriva princip pravne sigurnosti. Osim toga, ovim zakonom se čini veoma teškom, ako ne i nemogućom, saradnja organizacija civilnog društva s međunarodnim organizacijama, uključujući OSCE, kao i rad na bilo kojem pitanju zaštite ljudskih prava", istakao je Aggeler.

U Transparency Internationalu (TI) su ranije upozoravali da nacrt predstavlja udar na civilno društvo u ovom entitetu. "Nacrtom (zakona) se zabranjuje obavljanje političkih aktivnosti koje su toliko široko postavljene da mogu onemogućiti svako djelovanje udruženja građana u pravcu poboljšanja zakonske regulative i ostvarivanja bolje zaštite građana", saopćili su iz TI-a u aprilu ove godine.

Konstatovali su da se ovim nacrtom zakona, kako su naveli, etiketiraju i diskriminišu udruženja i fondacije iz RS-a čije aktivnosti i projekte finansiraju strane vlade i organizacije.

Dodik je još u martu najavio donošenje cijelog niza zakona za koje su novinari, nevladin sektor te opozicione političke stranke ocijenili kako im je cilj ograničiti slobodu govora i time ugušiti kritike na račun vlasti.

Već je usvojen zakon kojim je u RS kriminalizirana kleveta, a vlasti su sada pripremile zakonsko rješenje kojim će, kako je navedeno u obrazloženju, spriječiti "urušavanje pravnog sistema i ustavnog uređenja RS i štetne posljedice na rad tijela i organizacija RS". U praksi to znači i krivičnu odgovornost za nevladine organizacije i njihove članove za koje se ocijeni da djeluju kao "agent stranog utjecaja".