Zatvaranje Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine predstavlja ogromnu sramotu koju je građanima BiH i njenog glavnog grada Sarajeva priredila vlast, naveo je federalni zastupnik Dennis Gratz (Demokratska fronta) na društvenoj mreži X.
- Nakon što je obustavljena podrška za bh. kinematografiju, sada su na red došle i knjige, te je očigledno da se radi o sistemskom i barbarskom napadu vlasti na kulturu.

Svi nivoi vlasti, od države pa sve do Kantona, Grada Sarajeva i općina snose odgovornost. Ali kao federalni zastupnik, ističem konkretnu odgovornost Vlade Federacije.

Vlada Federacije je, naime, 2014. usvojila odluku o finansijskoj podršci institucijama nauuke i kulture. Tada je, između ostalog, utvrđen iznos od 600.000 KM za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH okviru budžeta Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Ta stavka pod nazivom „Transfer za institucije nauke i kulture od značaja za BiH“ uspostavljena je odlukom Vlade, na sjednici 17. aprila 2014. godine.

Činjenica je da deset godina kasnije u okviru iste stavke („Transfera za institucije nauke i kulture od značaj za BiH“) iznos za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku pao na samo 30 hiljada KM - istakao je Gratz.

Dok je Budžet Federacije u proteklih deset godina povećan za više od pet milijardi KM, iznos predviđen za NUB je smanjen za 570 hiljada KM, tvrdi Gratz.

- Sa nekadašnjih 600 hiljada, NUB je pala na samo 30 hiljada, što je skandalozan nesrazmjer.

Činjenica jeste da je trenutnoj situaciji u NUB doprinio i niz loših i nekoordinisanih poteza Vlade Kantona Sarajevo, ali Vlada FBiH, kao najbogatiji organ vlasti, također snosi punu odgovornost za sramotan odnos koji je doveo do zatvaranja NUB-a.

Potpuno je skandalozno da u situaciji, u kojoj ministri izdvajaju milionske iznose za nabavku novih auta, nema novca za Nacionalnu biblioteku zbog čega će doći do zaustavljanja registracija i izdavanja knjiga u BiH, što ukazuje na stepen ponora u kojem smo se našli.

Stranke Trojke, koje kontrolišu cijelu piramidu vlasti, od vrha do dna, predstavljale su sebe kao navodne zaštitnike nauke i kulture, a sada kada su pokazuju se kao barbarski neprijatelj kulture - smatra on.

Pozivam Vladu FBiH, kao i Vijeće ministara, kantonalne kao i općinske vlasti u Sarajevu da koordiniranim potezima, zaustave ovu enormnu sramotu koju su priredili građanima BiH i Sarajeva kao prijestolnice - poručio je Gratz, piše Faktor.