Pet mjeseci nakon Općih izbora, sporazum o formiranju vlasti u Unsko-sanskom kantonu bit će potpisan večeras u Sarajevu, saznaje Faktor iz Kantonalnog odbora SDA Unsko-sanskog kantona.

Novu većinu u USK činit će NES, SDA, DF i Stranka za BiH koji zajedno imaju 20 od 30 zastupnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona. To znači da su Naša stranka, Narod i pravda i SDP "ispali" iz kombinacija, potvrđeno je Faktoru.

Raspodjela pozicija je načelno dogovorena. Tako premijerska pozicija pripada NES-u koji će vjerovatno tu ostaviti aktuelnog premijera Mustafu Ružnića, a mjesto predsjedavajućeg Skupštine USK pripast će SDA.

Kada su u pitanju ministarstva, po tri idu NES-u i SDA, dva DF-u i jedno Stranci za BiH.

Kako nam je rečeno, sutra bi trebala biti utvrđena kadrovska rješenja za novu Vladu USK, a u srijedu na sjednici Skupštine USK to treba biti i realizirano.

Razgovori o formiranju vlasti bili su posljednjih dana turbulentni i do posljednjeg trenutka se nije znalo ko će je činiti s obzirom na to da su intenzivne razgovore vodili Naša stranka, Narod i pravda i Pomak, koji čine takozvani Blok B3, sa DF-om i sa SDA, zbog čega je oštro reagirao Ružnić navodeći da Naša stranka i NiP očigledno ignorišu postojanje koalicije na federalnom nivou u kojoj je i NES.