- Povlačenje kadrova iz Ustavnog suda BiH, kao jedne od institucija ključnih za stabilnost zemlje, ima za cilj da vlasti entiteta RS kršeći obaveze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, blokiraju rad i u konačnici obesmisle i uruše institucije države Bosne i Hercegovine.

Napad na ovu instituciju je samo jedan od takvih primjera, jer zvaničnici sa područja entiteta RS koji obavljaju funkcije na državnom nivou odbijaju već dvije godine da učestvuju u imenovanju Upravnog vijeća Centralne banke, a duže od godinu izbjegavaju imenovanje generalskog kora u Oružanim snagama BiH.

Organizovani napadi na najvažnije državne institucije su ohrabreni neadekvatnim reakcijama međunarodne zajednice, čija je obaveza da nadgleda implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma i reaguju na antidejtonske djelatnosti - navode iz SDA.

SDA poziva svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma, Vijeće za implementaciju mira i Ured visokog predstavnika u BiH da konačno daju pravi odgovor na radikalnu i rušilačku politiku u BiH i reagiraju na pravi način.

- Potrebno je svima u RS-u, a posebno vladajućoj garnituri na čelu sa Miloradom Dodikom jasno, konkretnim potezima, staviti do znanja da će snositi posljedice zbog politike koja ugrožava stabilnost i mir u BiH.

Upozoravamo javnost i na ponašanje "Trojke", koja je svjesna onoga što Dodik radi, ali mu svojim servilnim odnosom pomaže u tome, i sve vrijeme u javnosti pokušava stvoriti privid "dobrog stanja" i "relaksiranih odnosa" - ističu iz SDA.

Dodaju da na taj način "aboliraju Dodika, a probosanskom dijelu javnosti zamazuju oči".

- Očigledno postoji i dogovor da se član Predsjedništva Bećirović retorički, bez ikakvog konkretnog efekta, tobože suprotstavlja Dodiku, a da njegov SDP i ostale stranke "Trojke" praktično pomažu Dodiku - zaključuje se u saopćenju iz SDA.