Milorad Dodik, predsjednik Rs-a danas je Posebnom odjeljenju Republičkog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala u Banjaluci podnio krivičnu prijavu protiv tužitelja Tužilaštva BiH Nedima Ćosića. Prethodno je 11. avgusta Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika Rs-a zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH i objavljivanja zakona o zabrani provedbe presuda Ustavnog suda BiH koji je donijela Narodna skupština Rs-a.

˝Krivičnu prijavu sam podnio zato što je Nedim Ćosić podigao optužnicu zbog, kako je navedeno, krivičnog djela neizvršavanje odluka visokog predstavnika. On je kao službeno lice Tužilaštva BiH, u namjeri da nanese štetu instituciji predsjednika Rs-a, koju predstavljam te Milošu Lukiću, v.d. direktora Službenog glasnika Rs-a, donio nezakonitu odluku, čime je počinio krivično djelo povreda zakona iz člana 346. i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 315 Krivičnog zakonika Rs-a˝, naveo je Dodik na društvenoj mreži X.

 

Kada je optužnica proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, Dodik je rekao da ona ˝nema veze s pravom i da predstavlja političko nasilje iza kojeg stoji američki ambasador u BiH koji širi srbofobiju˝. Također, tvrdio je da je zakon po kojem su on i Lukić optuženi nepostojeći, iako je nepoštivanje odluka visokog predstavnika, po izmijenjenom Krivičnom zakonu BiH, od 1. jula kažnjivo kaznom zatvora do pet godina zatvora.

Dan nakon podizanja optužnice protiv Dodika i Lukića, Dodik se obratio novinarima u Banjoj Luci, kazavši da je ova optužnica pisana danima uz asistenciju ambasadora Michaela Murphyja. Tada je istaknuo da će se, ukoliko ga dobije, odazvati pozivu Suda BiH, ali i da će podnijeti prijavu protiv tužitelja koji je podigao optužnicu, što je, tvrdi, danas i uradio.