Više puta je na pres konferenciji ponovio da nije bio genocid u Srebrenici i pitao kako će ga kazniti. Vidno iznerviran, samo što nije pušilo iz ušiju, rekao je da će Srbi na ovu odluku regirati tako što na nju neće pristati. Mada nije baš posve jasno kako tačno neće pristati.

U trenutku su mu nadolazile ideje šta bi sve mogli uraditi. Za početak, sljedeće sedmice sazvat če sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će raspravljati i odlučiti da ne prihvate odluku Valentina Inzka. Pozvaće Dodik sve Srbe iz Suda i Tužilaštva da napuste svoje funkcije. Niko Srbe neće smjeti da hapsi na teritoriji Republike srpske, istako je između ostalog Dodik. Na kraju, Srbi će proglasiti nezavisnost. Možda već sljedeće sedmice. “Pa šta bude”, kaže Dodik. A šta može da bude? Ništa. Bez njegove dozvole Bošnjaci ne mogu da dignu vojsku, policija ne može preko entitetske granice, ako Bošnjaci napadnu Srbi će znati kako da se brane. Sve je to nadrobio Dodik u nekoliko minuta. U jednom trenutku sjetio se da je za to potrebna politička podrška. Međutim, nje nema. A kakva je korist od proglašene samostalnosti ako je niko ne priznaje?

Na kraju krajeva, Dodik može da se grize za rep, ali zakon je zakon, provodiće se kao što su se zakoni uvijek i provodili. Srbi neće na ovo pristati da ih se proglasi genocidnim narodom, ispalio je Dodik, no, nisu htjeli pristati ni na zastavu, putne isprave, registracijske oznake, lične dokumente, Oružane snage...