Predsjednik entiteta Rs Milorad Dodik rekao da predsjednik NiP-a Elmedin Konaković pokušava da bude glasnogovornik Evropske unije.

"Mislio je da ako bude na fonu priče o EU, da će mu to donijeti poene. Neće, pokazat će se da SDA i druge političke partije tamo, imaju veću podršku nego Konaković. Što se tiče sankcija, to je ono što želi i traži od drugih. Njima 'sipa' riječi u usta. On nije nikakav ministar vanjskih poslova, jer se samo zalaže za svoju malu političku partiju, koja je dobila beznačajan broj glasova u odnosu na nas iz SNSD-a, stranke koja je politički gigant u svakom smislu", rekao je Dodik.

Tvrdi da Konaković treba razgovarati prvenstveno za zvaničnicima RS-a.

"Ne zanima me šta priča sa nekim ministrima, treba sa nama da se razgovara, jer mi donosimo odluke. To što je on spreman da prihvati da neko drugi u ime njega odlučuje, to je njegova stvar", kazao je Dodik.

Dodik je rekao da će podržati evropske zakone u državnom parlamentu samo ako sve vladajuće stranke prihvate odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. Predsjednik SNSD-a kazao je da nije sporan evropski put i da nije sporno da uradi sve što je dogovoreno na sastanku u Laktašima.

A Konaković je davno rekao da se Dodik promijenio, a usput je pročitao I samog Konakovića.