Istodobno dok su u Jasenovcu počast žrtvama ustaškog režima na službenoj komemoraciji odavali najviši hrvatski zvaničnici, vlade Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska su organizirale svoju komemoraciju na području Donje Gradine u Bosni i Hercegovini.

Kod tog sela na bosanskohercegovačkoj obali Save ustaše su od januara 1942. godine provodile masovne likvidacije logoraša.

Prema podacima Javne ustanove spomen područje Jasenovac, ondje je nakon 1945. godine pronađeno i istraženo 105 masovnih grobnica. Naknadno su otkrivene još 22 masovne grobnice čija površina nije precizno utvrđena.

Komemoracija u BiH organizirana je bez ikakvih obilježja države Bosne i Hercegovine a glavni je govornik bio srbijanski predsjednik Vučić. Indirektno se požalio kako mu je kao "nepodobnom" bilo zabranjeno otići u spomen-kompleks u Jasenovcu pa je stoga baš u nedjelju stigao u Donju Gradinu.

"Morate da budete na strani ubica da biste ušli na to svetište (Jasenovac)", kazao je Vučić i najavio da će vlasti entiteta i Srbije stoga izgraditi svoj memorijalni centar u Donjoj Gradini kako bi tamo mogli nesmetano dolaziti, a još jedan napravit će u Beogradu.

Vučiću je lani zabranjen ulazak u Hrvatsku jer je namjeravao u Jasenovac u privatnu posjetu, bez ikakve najave hrvatskim vlastima i očito u svrhu samopromocije.  U današnju komemoraciju "ugurao" je i komentar o nedjeljnim izborima na Kosovu opisavši ih kao glasanje za "okupacijskog gaulajtera". Prognozirao je kako je pred Srbijom "teško vrijeme" u kojemu valja pokazati odlučnost i jedinstvo svih Srba.

Predsjednik entiteta Republika srpska Milorad Dodik ponovo je manipulirao podacima o broju žrtava Jasenovca i više ih nego ušesteorstručio ustvrdivši kako je u Jasenovcu stradalo 500 hiljada Srba koje su ubili "ustaški pokret i hrvatski narod tog vremena".

Službeni i poimenično utvrđeni broj žrtava Jasenovca iznosi 83.145. 

Tvrdi kako je to bio dio dugoročnog plana započetog još u Prvom svjetskom ratu a nastavljenog "progonom Srba" iz Hrvatske i Slovenije '90-ih godina te zračnim udarima NATO-a na vojsku bosanskih Srba i Srbije. Srbe je proglasio najvećim žrtvama ratova pri raspadu bivše Jugoslavije, koji stoga imaju pravo biti u jednoj državi. "Mi pripadamo jednom narodu a jednog dana ćemo biti jedna država i niko nas neće spriječiti u tome jer je to naše pravo", poručio je Dodik najavivši kako će se za to boriti do kraja života.

Izričito je spomenuo kako se taj entitet mora ujediniti sa Srbijom ustvrdivši kako BiH danas ugrožava slobodu Srba. Ponovo je kazao kako u Srebrenici 1995. godine nije bilo Genocida nad Bošnjacima a vičući s govornice optužio je Veliku Britaniju kako bosanskim Srbima zbog tog zločina pokušava nametnuti etiketu genocidnog naroda.

Kritizirao je i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog posjete Derventi u martu kada je tamo uručio odličja 103. brigadi HVO zbog zasluga za borbu za borbu za odbranu Bosanske Posavine. Poručio mu je da više ne dolazi na teritoriju RS ako će to ponovo činiti. 

Ambasadori zapadnih država akreditirani u BiH počast žrtvama Jasenovca u Donjoj Gradini odali su ranije ove sedmic i tako izbjegli Dodikovu i Vučićevu komemoraciju. Na nju su, pak, u nedjelju došli samo amasadori Rusije i Izraela. 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović reagovao je na najnovije skandalozne antidejtonske izjave predsjednika bh. entiteta Rs Milorada Dodika u Donjoj Gradini da će "RS i Srbija biti jedna država", poručivši kako je Dodik priznao postojanje zločinačkog projekta velike Srbije.

"Javno priznanje Milorada Dodika da radi na provođenju velikosrpskog projekta ne treba ignorirati. On je u današnjem govoru javno priznao i objavio ključne antidejtonske projektne zadatke koje su mnogi u međunarodnoj zajednici i unutar Bosne i Hercegovine godinama potcjenjivali: da zločinački projekat velike Srbije, koji je 1990-ih doveo do agresije na susjedne države i do genocida nad Bošnjacima, nije mrtav. Da postoji osmišljen velikodržavni plan koji se provodi s ciljem 'proglašenja RS državom i ujedinjenja sa Srbijom'. Da predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodika javno radi na razbijanju punopravne članice Ujedinjenih nacija - države Bosne i Hercegovine, i rušenju mirovnog procesa", piše u izjavi Bećirovića.

Dalje je naveo kako današnje Dodikovo javno priznanje da je ponovo na sceni reinkarnacija zločinačkog velikosrpskog projekta neminovno traži i javne odgovore na sljedeća pitanja:

"Zašto se predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić javno ne ogradi od zločinačkog projekta usmjerenog protiv nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine? Zašto Dodik poslije svakog dolaska iz Beograda intenzivira rušenje temljenih principa međunarodnog i nacionalnog prava? Zašto ključne države Evropske unije promptno i konkretno ne djeluju? Zašto se EU ne priključi politici Sjednjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u sankcioniranju politike ugrožavanja mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi?"

Bećirović je javno pozvao sve bosanskohercegovačke političke aktere da prestanu ignorirati prijetnje rušenjem mirovnog procesa i države Bosne i Hercegovine te da je politika šutnje i nezamjeranja i ohrabrila Dodika.

"Također, tražim i hitno djelovanje pravosuđa. Gospodo iz Tužilaštva BiH, ili počnite raditi ono za šta ste plaćeni ili podnesite ostavke. Vrijeme je za ljude koji će odgovorno provoditi svoje zakonske obaveze", zaključuje Bećirović.