Tetris | 18.02.2021.

Detalji akcije u TK: SIPA uhapsila Envera Bijedića i njegove saradnike, pod lupom istražitelja višemilionski tender

U akciji SIPA-e koju pod nadzorom Tužilaštva TK pripadnici ove policijske agencije provode od jutros izdat je nalog za privođenje šest osoba. U toku su pretresi u Tuzli, Gračanici i Živinicama.

REDAKCIJA

Pod kontrolom SIPA-e nalaze se Enver Bijedić, državni zastupnik i predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH, te Aziz Čačković, Amir Tursunović i Amir Sušić, sva trojica kadrovi te stranke, kao i privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić, vlasnici firme "Minning and Drilling" iz Gračanice.

Aziz Čačković direktor je rudnika soli "Tuzla" d.d., Amir Sušić je bivši direktor, a Tursunović je predsjednik Nadzoronog odbora.

Svi osumnjičeni će svi biti privedeni u prostorije SIPA-e na ispitivanje, nakon čega će se odlučiti o daljim koracima.

Oni se sumnjiče za dodjeljivanje poslova ekploatacije soli na "Tetimi" firmi koja nema kapacitete za tu vrstu poslova.

Jedan od ugovora koj je pod lupom istražitelja je onaj potpisan 12. februara ove godine, a koji se odnosi na bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina.

U pitanju je investicija vrijedna 5,5 miliona maraka. Ovaj posao je dodijeljen firmi Minning and Drilling d.o.o. Gračanica koja je osnovana u julu 2018. godine i koja je do kraja 2019. godine imala samo jednog zaposlenog radnika i ukupni prihod u iznosu od 220 hiljada.

Izvor: Faktor

Povezani članci

Sarajevska "četvorka" ne želi Institut za bosanski jezik

Još nas truju francuske bombe iz Alžira

TURSKA POMOĆ POTREBITIMA: "Konvoj dobrote" stigao u Bosnu i Hercegovinu

Danas u Kantonu Sarajevo više zaraženih nego u Kantonu Sarajevo