Portugalski desni centar ostvario je tijesnu pobjedu na izborima, ali ima male šanse da formira vladu. Lider Demokratskog saveza Luis Montenegro rekao je pristalicama da su Portugalci glasali za promjene, iako je razlika u pobjedi mala.

Obje glavne stranke dobile su oko 29% glasova. Samo je krajnja desnica Chega ostvarila značajan rast podrške. Pet godina nakon što je probila u portugalsku politiku, stranka koju predvodi bivši fudbalski stručnjak André Ventura osigurala je 18 % glasova i 48 mjesta u parlamentu koji ima 230 zastupnika.

Politički komentatori kažu da se Portugal suočava sa najfragmentiranijim parlamentom od kraja svoje diktature prije pola stoljeća. Deset miliona Portugalaca imalo je priliku da glasa na nedjeljnim prijevremenim izborima, četiri mjeseca nakon što je socijalistički premijer António Costa podnio ostavku zbog optužbi za korupciju, iako nikada nije imenovan kao osumnjičeni.

Kosta je bio taj koji je kasno u nedjelju navečer upozorio portugalske TV gledaoce da rezultati izjednačeni između socijalista (PS) i Demokratskog saveza desnog centra. Ostala su upitna četiri mjesta izvan Portugala čiji rezultat je kasnije stigao.
Ali nedugo zatim, čovjek koji ga je zamijenio na mjestu lidera socijalista, Pedro Nuno Santos, priznao je poraz, najavljujući: „Mi ćemo voditi opoziciju, obnovit ćemo stranku i pokušati povratiti one Portugalce koji su nezadovoljni PS-om. "

Luis Montenegro rekao je pristalicama da je sada uvjeren da će predsjednik republike dati zadatak desnom centru da formira narednu vladu.

"Uvijek sam govorio da bi pobjeda na izborima značila imati jedan glas više od bilo kojeg drugog kandidata, i samo u tim okolnostima bih prihvatio da budem premijer."

Sa svim prebrojanim glasovima, osim četiri vanjska mjesta, njegov Demokratski savez ima 79 mjesta, dva više od njegovih socijalističkih rivala.

On je rekao da su birači jasno stavili do znanja da žele novu vladu, promjenu politike i veći prioritet dat dijalogu između političkih lidera.

Bivši lider desnog centra Luís Marques Mendes rekao je da nikada nije bilo ovakve izborne noći: "Mislim da ćemo imati nove izbore početkom sljedeće godine."

Sve je izgledalo mnogo jasnije kada su izlazne ankete dale desnom centru više šanse za pobjedu. Pristalice su uzvikivale "Portugal, Portugal" dok se lice njihovog lidera pojavljivalo na TV ekranima.

Izlaznost je bila rekordna, 66%, iako su posljednji izbori bili prije samo dvije godine.

Ono što je ubrzo postalo očigledno je da je krajnje desničarska stranka Chega (Dosta) učvrstila svoje mjesto treće sile u portugalskoj politici.

André Ventura cilja na Chegu da učestvuje u desničarskoj vladi. Stranka Andréa Venture osvojila je 18% glasova, nakon kampanje fokusirane na korupciju i imigraciju.

Bivši vijećnik desnog centra, on i njegova stranka polagali su ostvarili historijski rezultat.

"Ovo je noć kada je u Portugalu okončana dvostranačka vladavina", rekao je on svojim pristalicama. "Chega je ostvario historijski uspjeh premašivši milion glasova u Portugalu."

Luís Montenegro je već osudio Venturu, bivšeg partijskog kolegu, kao ksenofobičnog i rasističkog, a u svom pobjedničkom govoru jasno je stavio do znanja da neće sklapati nikakve dogovore s njim.

Populisti su ostvarili dramatične uspjehe, posebno na jugu, uključujući Algarve, ali su slabije prošli u gradu Portu na sjevernoj obali.

Desni centar nije bio bez svojih problema. Socijaldemokratska partija, koja dominira Demokratskim savezom, umiješana je u skandal na Madeiri.

Lider Chega je rekao da je njegova stranka spremna pomoći u formiranju sljedeće vlade. Ali iako je razvodnio neke od svojih politika, odustajući od zahtjeva za hemijskom kastracijom za silovatelje, malo je izgleda da će imati bilo kakvu ulogu u formiranju vlasti.

Također je jasno da dvije velike stranke neće naći dovoljno zajedničkog jezika za formiranje vlade.

To ostavlja desni centar da se nada dužem trajanju manjinske vlade, s teškim zadatkom da osigura podršku za budžet za narednu godinu u oktobru.

Socijalistički ministar finansija Fernando Medina upozorio je na političku scenu koju odlikuje "velika krhkost i nestabilnost".

Nakon godina ekonomske sumornosti, socijalisti mogu tvrditi da su vratili Portugal na rast od 2,3 % prošle godine, iako su prognoze za 2024. manje ružičaste. Međutim, plate su niske, a stanarine rastu, što je dovelo do povećanog nezadovoljstva lijevog centra.

Bivša predsjednička kandidatkinja Ana Gomes sugerirala je da su mnogi glasači u Algarveu možda podržali Chegu jer vlada nije odgovorila na probleme ljudi kao što su poskupljenja i rezovi u opskrbi vodom.

Krajnja desnica bi mogla pomoći u formiranju koalicije

Pitanja koja su dominirala predizbornom kampanjom su uključivala stambenu krizu, niske plate, slabljenje zdravstvene zaštite i korupciju.

Socijaldemokrati i socijalisti su se decenijama smanjivali na vlasti, ali se nikada nisu suočili sa tako snažnim izazovom od strane krajnje desničarske stranke.

Portugal se pridružio sve većem broju europskih država u kojima desnici ostvaruje historijsku podršku glasača u okolnostima kriza i dominacije kesenofobije.

Lider socijaldemokrata Luis Montenegro, koji je takođe na čelu saveza desničarskih partija AD, odbacio je mogućnost da se udruži sa Chegom tokom kampanje.

Stranka krajnje desnice mogla bi odustati od kontroverznih prijedloga.

Lider Chega Andre Ventura, bivši profesor prava i televizijski fudbalski stručnjak, rekao je da je spreman odustati od nekih od najkontroverznijih prijedloga svoje stranke – uključujući hemijsku kastraciju za neke seksualne prestupnike i uvođenje doživotnih zatvorskih kazni – ako to omogući njegovoj stranci da uđe u vladu sa drugim strankama desnog centra.

Međutim, njegovo insistiranje na nacionalnom suverenitetu umjesto na integraciji u Europsku uniju i njegov plan da policiji da pravo na štrajk su druga pitanja koja bi mogla osujetiti njegove ambicije da uđe u koaliciju.

Stranka Chega je nastojala iskoristiti optužbe za korupciju koje su pratile dvije glavne stranke. Opće izbore pokrenula je iznenadna ostavka socijalističkog premijera Antonija Koste usred istrage o korupciji. Izbori su pokazali da su glasači kaznili socijaliste.

Niske plate i visoki troškovi života pogoršani prošle godine porastom inflacije i kamatnih stopa zajedno sa stambenom krizom i nedostacima u javnom zdravstvu dodatno su doprinijeli nezadovoljstvu javnosti.