U skladu sa odredbama Zakona o zaštiti od klevete, uvidom u tekst objavljen 14.03.2024. godine na portalu STAV.ba podnaslova - NAJEZDA PARAZITA – “Kurtćehajić i Zlatar pljuju po Aliji i obmanjuju javnost”, koji je objavio novinar STAV-a A.Z. prenoseći objavu sa moje privatne FB stranice

Zahtjevam od glavnog I odgovornog urednika STAV-a da odmah I trajno ukloni moje ime i prezime iz pomenutog članka, objavi javno izvinjenje meni i mojoj porodici i objavi ovaj

Demantij

Na web izdanju sedmičng lista za politiku, društvo i kulturu STAV dana 14.03.2024. godine objavljen je članak od strane autora A.Z. - NAJEZDA PARAZITA – “Kurtćehajić i Zlatar pljuju po Aliji i obmanjuju javnost” gdje je izneseno niz neistina, zluradih konstrukcija, zaključaka a kojima se svjesno I namjerno želi u javnosti ukaljati I uništiti moj lični, ljudski, profesionalni I javni integritet.

Objavljeni članak uperen je protiv istine, bosanskohercegovačkih patriota I obiluje lažima, neistinama I objedama, te stoga zahtjevam promtno javno izvinjenje, apsolutno uklanjanje mog imena I prezimena iz članka I objavu ovog Demantija.

Pošto su svi navodi iz članka koji se odnose na mene manipulativni I nesitiniti, a što je poznato STAV-u, zahtjevam odmah I bez odlaganja javno izvinjenje..

Prva neistina navedena je u samom naslovu članka: Kurtćehajić I Zlatar pljuju po Aliji I obmanjuju javnost.

U kojem dijelu moje objave na FB ima pljuvanja ili obmanjivanja javnosti? Potpuno kvarna, podla, lažna i netačna konstrukcija-naslov, dakle anti-novinarstvo, koja ako se ne ukloni ostaje trajna neistina I laž uredništva i vlasnika STAV-a. Na mom FB privatnom profilu objavio sam video članak koji je preuzet sa drugog portala (nije moj autorski uradak ili montaža), dakle nema nikakvog “pljuvanja” a pogotovo ne obmanjivanja javnosti.

Laži i kontrukcije novinara ovakvim naslovom su očite, ali (p)ostaju nejasni motivi jer ovako očigledna laž i potvora ne može biti slučajna. Ovakve metode javnog omalovažavanja i laganja svojstveni su obavještajnim službama kada žele nekoga poniziti i proskribirati u javnosti. Ali, u ovom slučaju, zlokobne I zlonamjerne konstrukcije obavljaju se korištenjem “lika I djela” prvog predsjednika Predsjedništva RBIH kao nekoga po kome se navodno “pljuje”, obmanuje javnost. Ovakva novinarska kontrukcija prelazi u poziv na javni linč.

Nadalje se u članku reda niz neistina, kako bi se slika o moralnom, etičkom, profesionalnom angažmanu, a onda i kao Bošnjaku, muslimanu Emiru Zlataru u javnosti potpuno pogrešno i na temeljima laži – predstavila. Istina jeste da ne pripadam istom sistemu političkih, etničkih, etičkih I drugih vrijednosti kojima prpada I koje propagira STAV – i na to sam izarzito ponosan, no nikada nisam na sličan način podlim kontrukcijama, lažima, podmetanjima, licemjernim postavkama u javnosti proskibirao novinare STAV-a.

Idemo redom:

“Danas je VKBI udruženje građana i budžetski korisnik, a generalni sekretar Emir Zlatar prima platu na ostavštini koju mu je osigurao Alija Izetbegović”: - Ova konstrukcija je bolesno maliciozna I netačna te otkriva uzroke zla, laži i zluradosti. VKBI nije budžetski korisnik već svoje projektne aktivnosti vodi kroz grantove koje ostvaruje I kroz budžete. Emir Zlatar kao generalni sekretar (kao ni predsjednik niti jedan član Upravnog, Nazdornog odbora ili Suda časti) nije zaposlenik VKBI. VKBI nije ostavština Alije Izetbegovića, već ostvarenje udruživanja slobodnih, čestitih bošnjačkih intelektualaca u najtežem vremenu za RBIH, u kojem je Alija Izetbegović bio član i česti posjetitelj. Najveća laž i prevara u objavljenom tekstu jeste upravo pokušaj da se autor (pa tako I novina STAV) postavi kao mjerilo vrijednosti lika I djela Alije Izetbegovića. Kakav paradoks, kakvo poniženje, kakav besmisao. Pa upravo u VKBI su bile, a i danas su, ličnosti koje su Izetbegoviću iznosili svoje mišljenje, sugestije, promišljanja – po njegovoj molbi I zahtjevu, veoma često oportunistički. A danas, rahmetli Alija služi onima koji su izgubili vrijednosti u vlastitim vrijednosnim sistemima, javno braneći Aliju od Alije, zarad svojih društvenih pozicija, materijalnih interesa I ideološkopolitičkih kvazi uvjerenja. Upravo takvi uništavaju vrijednosti za koje se Aija Izetbegović, kao intelektualaca, cijeli život borio I zalagao. A njegove političke odluke I dalje će biti predmetom analiza, osvrta, slaganja I neslaganja. Alijino naslijeđe uništavaju, već dobrano, takozvani branioci njegovog lika I djela. Apsurd da ne može biti veći.

“Kao direktor Fonda Memorijala, u sklopu kojega se nalazi i mezar Alije Izetbegovića, Emir Zlatar je čuvao kulturu sjećanja na odbrambeni rat i borbu Armije R BiH kojoj je na čelu bio Alija Izetbegović. Ove crtice iz njegove biografije posebno su bitne da se ukaže na pogubne "parazite" koji su zasjeli u institucije koje bi se trebale baviti čuvanjem i promoviranjem identiteta Bošnjaka.” – Ovakve ideološke potke koje novinar STAV-a javno obznanjuje protiv mene moguće su samo u diktatorskim, komunističkim I nedemokratskim režimima. Nazivati me “parazitom” krajnje je drsko, bezobrazno, zlonamjerno I nedopustivo. Vezivati moj doprinos kao branioca RBIH u Armiji RBIH tokom cijelog perioda agresije na RBIH, kontekst kulture sjećanja i mog rada u Fondu, za Aliju Izetbegovića na način kako to prezentira novinar je sramotno, licemjerno I neistinito. Uvođenje važne organizacije VKBI u kojoj sam generalni sekretar, a gdje se odvijaju važne bitke i projekti za identitetska pitanja Bošnjaka na prezentirani način postaje jasan jer VKBI nije pod patronatom ideoloških, političkih I finansijskih cenatara STAV-a niti bilo kojeg drugog centra. To očigledno smeta novinaru i uredništvu STAV-a. Nebrojeno je mnogo istaknutih članova VKBI već prosrkribovano od strane STAV-a, pa ne treba čuditi što bošnjački intelektualci okupljeni oko VKBI imaju gotovo potpuno suprotne vrijednosne stavove o identitetskim, etičkim I etničkim vrijednostima, uloge, značaja i ŽIVLJENJA vjere kojoj pripadamo (a koja upravo najstrašnije zabranjuje objede, laži, vrijeđanje, gibete)- spram vrijednosnog sistema koje propagira STAV. Navedene konstrukcije uperene su protiv Bosne, njenih patriota I branitelja.

“U svemu tome Emir Zlatar je dobro došao parazit koji prema potrebi mijenja odijela i funkcije pa ne treba čuditi da na poziciji koju mu je osigurala ostavština Alije Izetbegovića on provodi vrijeme kao denuncijant i iseljednik iste te ostavštine.” – Nazivati nekoga parazitom, inputirati da mi je pozicije osigurala ostavština Alije Izetbegovića, te da provodim vrijeme kao denuncijant su krajnje neprihvatljive uvrede bez ikakvih utemeljnjea, argumenata I izraz su isključivo zavisti, mržnje I različitog vrijednosnog sistema kojima pripadamo.

Ukoliko se demantij ne objavi I ne postupi na način da se moje ime I prezime izbriše iz pomneutog članka, biću prinuđen tražiti sudsku zaštitu.

(Izvor: Facebook)