Emir Zlatar, višegodišnji generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca i nekadašnji kadar SDP-a, direktor Fonda memorijala, direktor TVSA, direktor KJKP Tržnice-pijace... objavio je na svom Facebook profilu video klip s Instagram profila "megatroll_bihac". Riječ je o dijelu govora Alije Izetbegovića od 14.10.1991. godine koji je izvađen iz konteksta i u kojemu Alija Izetbegović poručuje da rata neće biti.

Ubrzo se u diskusiju uključio i prof. dr. Suad Kurtćehajić, od nedavno naturalizirani Bosanac New age hinduist:

“Ideja podjele Bosne je bila kod Alije prisutna i prije rata u Bosni a svi pregovori do Dejtona su bili na ovoj ili onoj liniji podjele Bosne. Glorifikacija njegovog lika koja nema nikakvo realno utemeljenje jer mi dobro znamo kako smo zivjeli u Bosni do njegove pojave na javnoj sceni i kud nas je dovela njegova politika. A Bosnu koju smo imali prije Alijine vlasti mi danas možemo samo sanjati.”

U diskusiju se uključio i publicist te književnik Sead Omeragić koji je prozvao Emira Zlatara da je izjavu izvukao iz konteksta.

“Ovo Alija govori nakon što je Karadžić zaprijetio da će Muslimani nestati s ovih prostora. Emire izvadio si iz konteksta ovaj djelić i svjesno obmanuo one koji te prate. Zašto si to uradio bez objašnjenja, tvoj problem“, napisao je Sead Omeragić koji je ustvrdio da vjerovatno niti jedan narod u svjetskoj historiji nije o svom predsjedniku izgovorio i napisao više laži, nego što su Bošnjaci o svom prvom predsjedniku Aliji Izetbegoviću. (Više na: Alija)

Na službenoj web stranici VKBI u rubrici "O nama" u tekstu “Par riječi o Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca” na početku stoji:

“Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca osnovano je u najturbulentnijem periodu odbrane Bosne i Hercegovine 22. decembra 1992. godine, u opkoljenom Sarajevu u kongresnoj sali hotela Holiday Inn, na inicijativu intelektualaca i tadašnjeg državnog rukovodstva Republike Bosne i Hercegovine, pod nazivom Vijeće Kongresa bosansko-muslimanskih intelektualaca.”

„O nama“ potvrđuje činjenicu - jedan od inicijatora osnivanja VKBI bio je rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva RBiH.

Danas je VKBI udruženje građana i budžetski korisnik, a generalni sekretar Emir Zlatar prima platu na ostavštini koju mu je osigurao Alija Izetbegović.

Kao direktor Fonda Memorijala, u sklopu kojega se nalazi i mezar Alije Izetbegovića, Emir Zlatar je čuvao kulturu sjećanja na odbrambeni rat i borbu Armije R BiH kojoj je na čelu bio Alija Izetbegović.

Ove crtice iz njegove biografije posebno su bitne da se ukaže na pogubne "parazite" koji su zasjeli u institucije koje bi se trebale baviti čuvanjem i promoviranjem identiteta Bošnjaka. Umjesto toga, nažalost, njih vode serijski uhljebi kojima se potom priključuju nacionalni suncokreti s Fakulteta političkih nauka s titulama akademika.

Daljim uvidom u poslovanje ovih budžetskih nametnika otkrivamo da su akademici u udruženjima građana kakva je npr. akademija „Kulin ban“ (BANUK) koju je osnovao Suad Kurtćehajić koji se zadnjih mjeseci angažirao oko ideje da su Bošnjaci ustvari Bosanci muslimani. To što je on prema svojem vlastitom priznanju sljedbenik transcendentalne meditacije, zapadnog new age derivata hinduističke prakse, to samo dodaje još jedan upitnik više na ovu skalameriju od akademske pameti.

U svemu tome Emir Zlatar je dobro došao parazit koji prema potrebi mijenja odijela i funkcije pa ne treba čuditi da na poziciji koju mu je osigurala ostavština Alije Izetbegovića on provodi vrijeme kao denuncijant i iseljednik iste te ostavštine.