Hamas je otkrio i uhvatio naoružanog delfina-ubicu iz Izraela "sposobnog izvršiti atentat" na njegove borce uz obalu Pojasa Gaze. Izvijestilo je to vojno krilo palestinske organizacije a objavili izraelski mediji.

Tokom operacije čije je tačan datum nepoznat, mornaričke operativce Hamasa proganjala je na moru stvorenje koje je bilo opremljeno pojasom i sposobno ubiti pripadnike te grupe, kako je u videu otkrio portparol brigade Izz Ad-Din Al-Qassam.

Tehnološka naprava kojom bi se izvršilo ubistvo mogla bi se staviti na nos delfina i kasnije pomoću traka i remenja vezati za gornji kraj životinje. Neki izvori sugeriraju da bi delfin mogao ispaliti harpun ili neku vrstu strijele umjesto metaka.

Izrael još nije odgovorio na optužbe Hamasa koji tvrdi da je pripadnik njihove pomorske jedinice koga je Izrael ubio tokom sukoba prošlog maja pronašao delfina ubiicu.

Priroda i specifične funkcije uređaja koji nosi delfin još su nepoznati, ali palestinski mediji tvrde da su slični opremi poznatoj iz incidenta u avgustu 2015. godine, kada je sisar bio opremljen daljinskim upravljačem, kamerom i oružjem iz kojeg je mogao ispaliti projektile nalik harpunu.

Hamas još nije izvijestio što je učinio s delfinom a kako prenosi BBC, lokalne su novine tvrdile da su izraelske snage tom morskom sisavcu "oduzele volju" i pretvorile ga u "ubicu".

Ovo nije prvi put da je Izrael optužen za korištenje naoružanih životinja u vojne svrhe. Godine 2010., egipatski guverner Južnog Sinaja, Mohamed Abdel Fadil Shousha, sugerirao je da su smrtonosni napadi morskih pasa u Sharm el-Sheikhu dio operacije Mossada za nanošenje štete turizmu u zemlji.

Vlasti Saudijske Arabije su 2011. uhitile supa zbog sumnje da je špijunirao za Izrael nakon nesporazuma o namjeni uređaja za praćenje koji je nosio. Turske vlasti također su pritvorile navodnu izraelsku špijunku 2013., ali su je pustili nakon što su rendgenske snimke pokazale da nije bila opremljena opremom za nadzor.

List 'Mirror' takođe navodi da je Iran koristio delfine ubice opremljene harpunima vezanim za njihove glave. Istina je da morske životinje imaju dugu historiju korištenja u vojne svrhe, iako više za nadzor i spašavanje.