Carinski službenici na Aerodromu Sarajevo spriječili su u srijedu ujutro dvije profesorice Stomatološkog fakulteta u Sarajevu da u Bosnu i Hercegovinu prokrijumčare 40 zubnih implantata, objavio je danas portal Istraga koji tvrdi kako je riječ o profesoricama Lejli Kazazić i Selmi Tosum Pošković.

One su se, navodno, vraćale sa službenog puta iz SAD-a kamo su putovale zajedno sa dekanom Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, Muhamedom Ajanovićem. Carinici su, kako tvrdi taj portal, prilikom provjere u torbama saradnica dekana Ajanovića pronašli po 20 zubnih implantata.

Osim zubnih implantata kod profesorica su pronađeni i neprijavljeni iPhonei i tableti.

Nešto kasnije oglasili su se i iz UIO BiH. "Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje danas su izvršila pojačanu kontrolu putnika koji su stigli na Aerodrom Sarajevo letom iz Istanbula. Tom prilikom je izvršeno privremeno oduzimanje zubnih implantata i ostale robe ukupne vrijednosti oko 40.000 konvertibilnih maraka (KM)", objavili su iz te institucije, javila je Anadolu Agency.

"Na osnovu anonimne prijave na otvorenu liniju UIO 'Stop švercu' da će na današnjem letu iz Istanbula u Sarajevo pokušati da se prokrijumčare zubni implantati, ovlašteni službenici UIO izvršili su detaljni pregled svih putnika i njihove prtljage. Tom prilikom je kod četiri lica pronađena roba koja nije bila prijavljena za uvozno carinjenje, već se pokušala prokrijumčariti u carinsko područje BiH", navodi se u saopštenju Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Radi se o zubnim implantatima i drugoj tehničkoj opremi, jednom iPad-u, jednom iPhone telefonu, kao i torbama i novčanicima. Predmetna roba privremeno je oduzeta od lica sa inicijalima T.P.S, K.L, Č.B i T.Č.A.

"Protiv lica kod kojih je pronađena navedena roba bit će pokrenuti zakonom predviđeni postupci", naglašava se u saopštenju UIO BIH.

Tako je dekan Stomatološkog fakulteta Muhamed Ajanović opet dospio u središte pažnje ovdašnjih medija. I opet ne zbog akademskih dostignuća nego zbog vlastitih vannastavnih, dopunskih aktivnosti.

Da podsjetimo, Ajanović je nedavno bio jedan od aktera spominjanih u medijima u vezi sa nečasnim rabotama Milana Tegeltije, danas savjetnika Milorada Dodika, a u to vrijeme prvog čovjeka VSTV-a. Ne treba zaboraviti ni kako je Ajanović osoba iznimno bliska Fahrudinu Radončiču, samoražalovanom predsjedniku raspalog SBB-a BiH sa kojim je godinama ratovao i mirio se i tako ukrug.

S godinama je dekan Ajanović raširio krug poznanika i prijatelja koje je valjda, kako tvrdi Istraga, kontaktirao kako bi slučaj pronađenih implantata bio okončan. Na njegovo zadovoljstvo.