Stadion Bilino Polje, jedan od hramova bh. reprezentativnog fudbala i domaći stadion NK Čelik, jednog od najuspješnijih klubova s prostora bivše Jugoslavije, sagrađen je koncem 1972. godine i trenutno spada u red najopremljenijih stadiona u Bosni i Hercegovini.

Izgradnja Bilinog Polja trajala je više od osam mjeseci i u nju su dobrovoljno bili uključeni mnogi navijači najvećeg sportskog kolektiva u Zenici. Radovi na ovom sportskom borilištu okončani su neposredno prije finalne utakmice tadašnjeg Srednjoevropskog kupa (Mitropa Kupa) u kojoj je Čelik slavio nad velikom Fiorentinom i tako drugi put uzastopno postao osvajač ovog takmičenja.

Za razliku od, primjerice, stadiona Asim Ferhatović Hase u Sarajevu, Bilino Polje predstavlja pravi "engleski" tip stadiona iz razloga što nema atletsku stazu. Tribine stadiona udaljene su od igrališta manje od dva metra, što omogućava neposredan kontakt publike i igrača i što je, ocijenit će mnogi, pravo uživanje tokom gledanja utakmice.

Iako je na početku kapacitet stadiona iznosio 30.000 gledalaca, nekoliko godina kasnije postavljanjem stolica na zapadnu tribinu njegov kapacitet smanjen je na 25.000 mjesta. U međuvremenu stadion je značajno rekonstruiran, trenutno zadovoljava sve UEFA i FIFA kriterije za odigravanje susreta svih nivoa takmičenja, ali njegov kapacitet je skoro prepolovljen - trenutni kapacitet stadiona iznosi 15.292 sjedećih mjesta.

Lokacija na kojoj je smješten stadion osim sportske ima i ogromnu historijsku bitnost. Na ovom mjestu Ban Kulin potpisao je svoju čuvenu povelju. Vrijedi spomenuti da je sredinom 70-ih godina proglašen najljepšim stadionom u Jugoslaviji i taj primat zadržao je sve do kasnih 80-ih kada je renoviran stadion Poljud u Splitu.