"Vini, radi što god želiš", to je naslov koji je Marca stavila na tekst o ocjenama igrača Real Madrida nakon još jednog povijesnog preokreta i plasmana u finale Lige prvaka.

Kraljevski klub u Madridu je s 2:1 svladao Bayern golovima Joselua u 88. i 91. minuti, no 34-godišnji reprezentativac Španije, koji igra na posudbi iz Espanyola, nije bio jedini igrač utakmice. Marca je i njemu i Viniciusu Junioru dodijelila desetke.

"Nije mogao doprinijeti više u to malo vremena što je dobio. Prvo je iskoristio jedinu Neuerovu pogrešku na utakmici, a onda se našao na pravom mjestu za Rüdigerov ubačaj, što je bilo dodatno začinjeno neizvjesnošću s VAR-om", piše madridski list za Joselua.

Vinicius je, pak, bio "jednostavno nezaustavljiv".

"Rastrčan od prve minute, pogodio je stativu, pokušavao bicikle, probijao stranu opet i opet, a nitko ga od Bayernovih igrača nije mogao zadržati. Onda se usudio na dalekometan i ne baš najbolji udarac, koji Neuer nije dobro pročitao i bilo je 1:1."

Neočekivani junak velike madridske večeri je, ni manje ni više, nego posuđeni napadač iz španskog drugoligaša, imena Joselu. Čudesnu priču ispisao je 34-godišnji Španjolac svojim ulaskom u igru, s dva brza pogotka u 88. i 92. minuti jedini klasični napadač u klubu režirao je potpuni preokret za Kraljeve i odveo svoju ekipu u finale Lige prvaka.

Sedam minuta na terenu bilo je potrebno za prvi gol Realovog heroja, a svojim ulaskom u igru donio je preko potrebitu prisutnost u kaznenom prostoru koja je manjkala Kraljevima kroz cijelu utakmicu. Nebrojeno puta je Vinicius probijao po lijevoj strani Realovog napada u drugom poluvremenu, redom su "na ledu" bili Kimmich, De Ligt i ostali pijuni obrane Bavaraca, ali cijelo vrijeme je nedostajala ta fokalna tačka u napadu koja će realizirati sve pozitivne akcije koje je Brazilac konstantno kreirao po lijevoj strani.

Ulaskom Joselua Ancelotti je dobio upravo ono što je od njega tražio cijelu sezonu - utjecaj s klupe.

Nije bez razloga Italijan insistirao na njegovom angažmanu, iako Joselu na papiru ne izgleda kao tipično "galactico" pojačanje na kakvo su godinama navikli navijači Kraljeva. Joselu je u Real stigao iz španjolskog drugoligaša Espanyola, ali bitno je poznavati kontekst iza te rečenice.

Espanyol je u tom trenutku bio tek ispao u drugu ligu, prethodnu je sezonu proveo u najvišem rangu španskog nogometa. Unatoč lošoj klupskoj sezoni, Joselu je individualno bio na jako visokoj razini - postigao je 16 ligaških golova i time završio na trećem mjestu na listi strijelaca. Ispred njega su bili jedino Robert Lewandowski (23) i Karim Benzema (19).

- On je moja garancija u napadu, živa opasnost u protivničkih 16, odlično igra glavom i leđima okrenut od čuvara. Nemamo igrača takvih karakteristika, koji će kvalitetno pokriti čitavu suparničku polovicu, a onda i zabijati golove - govorio je Ancelotti sredinom septembra, kada se narativ španskih medija, u ovom slučaju Marce, već promijenio iz "Joselu ne može biti udarni napadač" u "čestitke Kraljevima na dovođenju veličanstvene devetke".

Partijom protiv Bayerna Joselu je kupio simpatije svih navijača Reala, a prava kruna karijere moglo bi biti nadolazeće finale protiv Borussije Dortmund, u kojem Kraljevi imaju veliku priliku doći nevjerojatnog 15. trofeja Lige prvaka…

Joselu je karijeru počeo u Celti. Nikada u karijeri nije igrao za neki od najvećih evropskih klubova sve dok mu tu šansu nije pružio Real Madrid.

Bio je u Castilli još 2009. kao omladinac, ali je prodat Hoffenheimu 2012. godine nakon čega je u Njemačkoj igrao još za Eintracht Frankfurt i Hannover. U Engleskoj je nosio dresove Stokea i Newcastlea, u španiji Deportiva, a onda 2019. godine prelazi u Alaves. S ovim je timom 2022. godine ispao iz Primere, a onda je kao slobodan igrač prešao u Espanyol s kojim također ispada iz Primere.

Ljetos ga je za pola miliona eura na posudbu do kraja sezone doveo Real Madrid i nikako se nije pokaja jer je 34-godišnjak s večerašnja dva gola stigao do 16 u sezoni s još tri asistencije.

Postigao je pet golova na deset nastupa u Ligi prvaka ove sezone i za gol mu u prosjeku u ovom takmičenju trebaju samo 54 minute.

Postigao je devet golova uz dvije asistencije na 32 nastupa u Primeri gdje je tako dao veliki doprinos osvojenoj titulu prvaka Španije.

Ako Real Madrid stigne do titule prvaka Evrope biti će to veličanstvena kruna karijere koja je do 2023. godine bila prosječna za jednog španskog prvoligaškog fudbalera.

Za reprezentaciju Španije je igrao 10 puta i postigao pet pogodaka. Vidjet ćemo da li će dobiti poziv za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.