Svjedoci smo opore istine da nam se zbog nedostatka đaka mnoge škole gase, da je i u školama koje rade svake godine sve manje prvačića. U vrlo nepovoljnoj smo demografskoj situaciji. Manje je vjenčanja i samim tim manje rađanja djece. Ovaj put nećemo se baviti demografskim problemima u Bosni i Hercegovini. U fokus ćemo staviti pozitivnu priču o darovitom dječaku koji je iz jednog malog mjesta i jedne male škole izborio mjesto reprezentativca Bosne i Hercegovine na evropskom takmičenju iz oblasti poznavanja saobraćaja. Pripala mu je čast da bude član reprezentacije Bosne i Hercegovine koja će se u znanju takmičiti s vršnjacima iz cijele Evrope.

Ovdje je riječ o jedanaestogodišnjem Adinu Turku, učeniku petog razreda, iz Buturović Polja  kod Konjica. On je odličan učenik i uspješan fudbaler, biciklista, takmičar iz oblasti poznavanja saobraćaja. Na Finalnom saobraćajno-obrazovnom takmičenju na kojem su učestvovala 52 takmičara iz cijele Bosne i Hercegovine, a koji su prethodno zadovoljili kriterije Pravilnika o ovom takmičenju, u kategoriji dječaka osvojio je drugo mjesto. Takmičenje se sastojalo od teoretskog i praktičnog dijela (poznavanje saobraćajnih propisa i spretnosti vožnje bicikla na poligonu). Za najuspješnije je pojedince organizator (BIHAMK) obezbijedio vrijedne nagrade: pehar, diplomu i bicikl. Adin Turak bit će dio ekipe koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Evropskom takmičenju koje će se u periodu od 22. do 25. septembra 2023. godine održati u Baru (Crna Gora).

Nadamo se da će ovaj svestrani dječak uspješno predstaviti Bosnu i Hercegovinu i sa svojom ekipom donijeti jednu od medalja.

Daroviti dječak Adin Turak rođen je 31. jula 2012. godine. Sin je Sabine i Atifa. Sabina je profesorica bosanskog jezika, a Atif je policajac u Policijskoj upravi Konjic. Adin je odličan učenik petog razreda OŠ “Seonica” u Seonici. Član je saobraćajne sekcije koju vodi nastavnik Zijad Lepara. Kreativnost izražava crtanjem, voli da uči strane jezike, redovno i s puno pažnje pohađa mektepsku pouku, savladao je arapsko pismo, sufaru.

Član je Fudbalskog kluba Klis – Buturović Polje, u kategoriji predpionira. U mnogo čemu, a posebno u takmičenju iz oblasti saobraćaja, uzor su mu sestre studentice. I one su u njegovom uzrastu, također, bile veoma uspješne. Hana Turak je 2014. godine predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Evropskom saobraćajno-obrazovnom takmičenju u Norveškoj.

Na pitanje kako se osjeća kao reprezentativac Bosne i Hercegovine u znanju za najmlađe uzraste Adin je rekao: „Sretan sam. U mom uspjehu pomogli su mi roditelji, sestre, nastavnici Osnovne škole Seonica, a posebno moj trener i nastavnik Zijad Lepara. U fudbalu mi je uzor Edin Džeko, a u mektebu moj muallim. Želja mi je također da u slikanju budem kao Ibrahim Novalić.“

Adin Turak je tih i povučen dječak pa je teško bilo iz njega izvući više impresija.

Ono što možemo napisati na kraju je da će se o njemu još mnogo čuti i da će svoju generaciju predvoditi u mnogim reprezentativnim selekcijama. Vrijeme radi za Adina.