Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) povodom Dana državnosti BiH, u saradnji s udrugom Kreativna de Kultura, organizira manifestaciju "Dani bosanskohercegovačke kulture" koja će se održati od 22. do 29. novembra 2021. godine.

Potaknuti predstavljanjem bosanskohercegovačkih kulturnih i umjetničkih ostvarenja u Gradu Zagrebu, program će se ove godine, u saradnji s vijećima i bošnjačkim organizacijama, prvi put održati i u Sisku, Puli, Rijeci, Dubrovniku i Velikoj Gorici, istaknuo je predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić.

"Imamo doista bogat program koji nudi najbolje od bosanskohercegovačke kulture, od kinematografije, kazališta, književnosti, sevdaha i svega onoga što Bosna i Hercegovina nudi, što je njezina kulturna baština i tradicija", izjavio je Hodžić.

Dodao je kako je večerašnji film "Quo Vadis, Aida", po mišljenju publike i kritike, jedno od remek djela bosanskohercegovačke kinematografije.

Projekciji filma prisustvovali su glumci Emir Hadžihafizbegović i Izudin Bajrović, koji igraju glavne uloge u filmu.

Emir Hadžihafizbegović istaknuo je da je ovaj film putem različitih platformi u svijetu pogledalo pedeset milijuna ljudi te kako je riječ o projektu koju je nastao u koprodukciji sedam država.

"To je umjetničko djelo koje je svima nama opomena i tema za razmišljanje. Bosanskohercegovački film je, uz nogometnu reprezentaciju, najjači brend bh. društva. Imati na pet A festivala film koji je osvojio grand prix za najbolji film, zorno govori da se radi o jednoj ozbiljnoj regionalnoj, europskoj i svjetskoj kinematografiji", kazao je Hadžihafizbegović.

U okviru programa, uz tradicionalno prikazivanje ostvarenja bh. kinematografije, održat će se i drugi kulturni sadržaji. U okviru festivala Hadžihafizbegović će u Rijeci i u Puli odigrati monodramu "Sve je do nas", film "Quo Vadis, Aida" bit će prikazan u Dubrovniku, a u Kinu Tuškanac prikazat će se igrani film "Bijela tabija", dok će u Velikoj Gorici biti prikazan dokumentarni film "Biti Bošnjak". Glazbena večer naziva "Sevdah" bit će održana u Sisku, dok će "Večer sevdaha" biti održana na zadnji dan festivala u Zagrebu.