Podsjećaju i da je indijska vlada također poništila član 35. (A) Ustava prema kojem nerezidentima bilo gdje u Indiji nije bilo dozvoljeno da kupuju bilo kakvu nepokretnu imovinu na okupiranoj teritoriji, čime je “otvoren put zlokobnom indijskom planu za promjenu postojeće demografske slike u IIOJK-u”.

- Od gore navedenih nezakonitih radnji od 5. augusta 2019. godine, indijska vlada je nastavila s nizom kršenja ljudskih prava u IIOJK-u u rasponu od uvođenja policijskog sata/zabrane kretanja, nametanja oštrih i diskriminatornih ograničenja na područjima s muslimanskom većinom, kao i ograničavanja prava na slobodu govora, blokiranje internet komunikacija, pristup informacijama, silovanjima kao strategijom, do ograničavanja zdravstvene zaštite i obrazovanja. Načini na koje Indija pokušava ušutkati glas Kašmira i njihove prave vođe/predstavnike ogledaju se i na primjeru privođenja lidera političkog pokreta Hurijat, g. Jasina Malika, montiranom sudskom procesu protiv njega, izmišljenim optužbama, zlonamjernom presudom i namjerom da se legitimna borba za slobodu Kašmira prikaže kao terorizam. Ovi potezi ilustriraju očigledno nepoštivanje međunarodnih pravnih obaveza koje je Indija preuzela na sebe, navode iz pakistanske ambasade.

Pakistan se odlučno protivi aktivnostima Indije od 5. augusta 2019. i pokrenuo je to pitanje na svim međunarodnim forumima, uključujući Vijeće sigurnosti UN-a.

- Pakistan se čvrsto protivi bilo kakvim indijskim potezima kojima se nastoji dezintegrirati i podijeliti IIOJK, ali i promijeniti njegova demografska struktura kako bi se dodatno razvodnio poseban identitet naroda Kašmira i učvrstila indijska okupacija IIOJK-a. Aktivnosti Indije koje idu u smjeru nametanja demografskih promjena u IIOJK-u predstavljaju direktno kršenje međunarodnog prava, kao i Povelje UN-a, relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i 4. Ženevske konvencije. Ove mjere je glasno i snažno odbacio narod Džamua i Kašmira, kao i vlada i narod Pakistana. Međunarodna zajednica, međunarodne organizacije za ljudska prava, a posebno Ujedinjene nacije i njihov mehanizam za ljudska prava trebali bi obratiti pažnju na kršenja ljudskih prava koja čine indijske okupacione snage u IIOJK-u i osigurati mirno rješavanje spora oko Džamua i Kašmira u skladu sa relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i opredjeljenju naroda Kašmira, zaključuje se u saopćenju.