Zvaničnica za ljudska prava podnio je ostavku u američkom State Departmentu zbog Gaze rekavši da Bidenova administracija krši američke zakone nastavljajući naoružavati Izrael i prešućuje dokaze koje su SAD vidjele o izraelskim kršenjima ljudskih prava.

Annelle Sheline rekla je da se nadala da će utjecati na politiku ostajući na svom radnom mjestu u odjelu za pitanja Bliskog istoka u birou za demokratiju, ljudska prava i rad, sudjelujući u raspravama, potpisujući depeše s neslaganjem i izražavajući svoju zabrinutost svom nadređenom. Ali izgubila je povjerenje da može učiniti bilo što što bi utjecalo na dotok američkog oružja u Izrael.

"Temeljni razlog je bio - nisam više htjela biti povezana s ovom administracijom", rekla je Sheline za Guardian. “Imam malu kćer. Još nema dvije godine, ali ako jednog dana u budućnosti sazna za ovo i zna da sam bio u State Departmentu i upita me o tome – želim joj moći reći da sam učinila što sam mogla.”

Sheline je tek druga zvaničnica State Departmenta koja je podnijela ostavku zbog američke politike o ratu u Gazi (još je jedna zvaničnica napustila odjel za obrazovanje zbog tog pitanja), ali rekla je da su joj mnoge njene kolege rekle da bi dali ostavku da sebi mogu priuštiti gubitak posla, te su je pozvali da progovori o svojim razlozima otkaza umjesto da tiho ode.

Ta 38-godišnjakinja, koja je proučavala vanjsku politiku arapskih vlada za svoj doktorat, rekla je da je State Department svjestan mnoštva dokaza da je Izrael kršio međunarodno pravo u Gazi, te da je Bidenova administracija kršila američke zakone nastavljajući isporučivati oružje.

Posebno je ukazala na Leahyjeve zakone, koji zabranjuju pomoć stranim vojnim jedinicama umiješanim u zločine, i član 620 (I) Zakona o stranoj pomoći, koji kaže da se pomoć ne smije davati bilo kojoj vladi koja “zabranjuje ili na drugi način ograničava, direktno ili indirektno, prijevoz ili isporuku humanitarne pomoći Sjedinjenih Država”.

Jučer je State Department saopćio da je dobio garancije od izraelskih zvaničnika i da "nije otkrio da oni krše međunarodno humanitarno pravo". Ali Sheline je rekla: “Zakon je ovdje jasan i imamo dokaze. Ali se jednostavno ne poštuje.”

State Department je rekao da pregledava dokaze o ranjavanjima civila prema mehanizmu koji je uspostavila Bidenova administracija prošle godine, sedmicama prije izbijanja rata u Gazi, ali Sheline je rekla da će rezultati biti javno objavljeni tek kada Bijela kuća to bude htjela.

"Puno ljudi radi na ovome u Državnom uredu, ali na kraju dana, javna politika mora biti nešto što Bijela kuća mora potpisati", rekla je Sheline. “Sve dok Bijela kuća ne bude spremna zauzeti drugačiji stav, neke druge stvari koje se događaju u državi jednostavno neće izaći na vidjelo.”

Rekla je da vjeruje da je politika administracije vođena domaćim političkim razlozima, ali je ustvrdila da se domaća politika mijenja po tom pitanju, ukazujući na značajno "neopredijeljeno" glasanje iz protesta na demokratskim predsjedničkim primarnim izborima, te sugerirala da je Bidenova administracija pogrešno procijenila raspoloženje.

“Mislim da je predsjednikov pogled na Izrael duboko pod utjecajem generacijske podjele”, rekla je. "Mislim da je ovoj administraciji trebalo dosta vremena da shvati da se prethodna politička računica o tome, u smislu velikih donatora, u smislu izraelskog lobija... mijenja."

Gallup je u srijedu objavio novu anketu koja pokazuje značajan pad podrške američke javnosti izraelskom vođenju rata, s 50% u novembru na 36% sada, s 55% onih koji ne odobravaju izraelske postupke.

Sheline je ovu promjenu smatrala zaslužnom za dovođenje do suzdržanosti SAD-a u vezi s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak, čime je ona prošla nakon što je SAD stavio veto na tri ranija nacrta teksta tokom gotovo šest mjeseci od početka rata.

Tvrdila je: “Drago mi je vidjeti taj mali pomak, ali to još nije učinilo nikakvu razliku za ljude u Gazi. Ne samo da ove politike uništavaju ljude u Gazi, nego mislim da također uništavaju imidž SAD-a u svijetu.” (The Guardian)