Gotovo uvijek isti timovi osvajaju najjače lige svijeta na kraju sezone. Manchester City, Bayern München, PSG, Barcelona... Među njima se ušunjaju neki poput Napolija kloji je ispisao jednu od najljepših priča ove sezone, priča koju je režirao trener Spaletti, a na terenu proveli, među ostalima, Osimhen i Kvaratskhelia, koji su tako pistali prvaci Italije nakon 33. sušne godine.

Međutim, u drugim slabijim i manje praćenim ligama, također se desilo nekoliko velikih iznenađenja. Među njima je i ona o klubu koji je postao prvak Poljske.

Raków Czestochowe, osnovan 1921. godine, nekada je bio jedan od najpoznatijih u toj zemlji ali je devedesetih, kao i mnogi drugi, bankrotirao i nestao. To je teško palo momku po imenu Michal Swierczewski, koji je gledao kako se njegov klub raspada. Život mu se nastavio, diplomirao je računarski inženjering i s grupom prijatelja, poput Stevea Jobsa, osnovao kompjutersku kompaniju.

Swierczewski će na kraju postati vlasnik najmoćnije tehnološke firme u Poljskoj (X-Kom) i, kada je došao do vrha, vratila su mu se sjećanja na djetinjstvo. Godine 2014. kupio je ono što je ostalo od Rakówa i devet godina kasnije, postao je prvak. "Da nije bilo mog kluba, bio bih puno bogatiji", našalio se milijarder nakon podviga.

Czestochowa, poljski grad sa oko 200.000 stanovnika, uglavnom je poznat kao dom poznate slike Crne Madone. Tamošnji fudbalski klub Rakow je veći dio 20. stoljeća imao skromne rezultate, krećući se između četvrte, treće i druge lige, uz jedno finale poljskog kupa 1967.  Godine 1994. Rakow je stigao do Ekstraklase – najbolje lige Poljske. Ostali su četiri sezone, ali nakon ispadanja brzo su uslijedila daljnja uzastopna ispadanja što je značilo da se do 2001. klub vratio u četvrtu ligu.

Nakon što je mladi poduzetnik postao vlasnik Rakowa u prve dvije godine došlo je i otišlo pet različitih trenera, ali nakon što je za dlaku propustio doigravanje za drugu ligu, Swierczewski je konačno pronašao svog čovjeka. U aprilu 2016. imenovao je Mareka Papszuna, bivšeg učitelja osnovne škole koji je trenirao klubove u nižim ligama.

U isto vrijeme stigao je i češki stoper Tomas Petrasek, čiji prvi dojmovi nisu bili dobri: “Plan vlasnika bio je ambiciozan. Ali kad sam došao i vidio kako izgleda ovaj klub koji igra u trećoj ligi, mislio sam da će biti teško.”

Ali Papszun je brzo razuvjerio sumničavce i u roku od tri godine osvojio je dvije titule prvaka i ostvario san Swierczewskog da se vrati u Ekstraklasu.

Završiti na desetom mjestu u njihovoj prvoj sezoni ponovno u prvoj ligi bio je impresivan rezultat za tim koji su smatrali autsajderom, ali to nije bilo ništa u poređenju s onim što je slijedilo. U obje slijedeće dvije sezone Rakow je završio na drugom mjestu lige i osvojio domaći kup. Sada su otišli korak dalje i postali prvaci Poljske.

Stranci čine kostur tima, od naredne sezone u Rakowu će igrati dva Bosanca, Vladan Kovačević i Adnan Kovačević. Od najčešće korištenih prvih 11 samo su dvojica Poljaci, a ostali su sa pasošima Hrvatske, Španije, Srbije, Grčke, Ukrajine i Latvije.

Njihov stadion ima samo 5500 mjesta, proširenje je obećano, kako od strane klupske hijerarhije, tako i od strane premijera zemlje, Mateusza Morawieckog, koji je garantirao finansijsku pomoć vlade u vrijednosti od oko 10 miliona eura za modernizaciju i proširenje na najmanje 8000 mjesta što je potrebno kako bi se ispunili zahtjevi UEFA-e. Do tada Rakow će svoje utakmice kvalifikacija za Ligu prvaka igrati u Sosnowiecu, udaljenom oko 60 kilometara.